Reijnders onderscheidt zich bij Milan, Oosterwolde trefzeker bij Fenerbahçe

AC Milan heeft donderdag mede dankzij Tijjani Reijnders een eerste stap gezet richting de kwartfinale van de Europa League. De Oranje-international was trefzeker voor de Rossoneri tegen Slavia Praag. Jayden Oosterwolde droeg bij aan een overwinning van Fenerbahçe op Union Sint-Gillis in Brussel.

AC Milan
AC Milan
4 - 2
Slavia Praag

Milan werd in San Siro in het zadel geholpen door Slavia Praag-verdediger El Hadji Diouf. De Senegalees ging hard door op Christian Pulisic en kreeg al na 25 minuten een directe rode kaart. Na ruim een half uur profiteerde de thuisploeg van de overtalsituatie. Op aangeven van Rafael Leão kopte Olivier Giroud raak. Slavia Praag kwam via een fraaie uithaal van David Doudera toch snel terug tot 1-1, maar Milan nam nog voor de pauze afstand van de Tsjechen.

Reijnders schoot Milan op voorsprong na een hoekschop: met een venijnige uithaal van buiten de zestien verraste hij keeper Jindrich Stanek. Voor de middenvelder was het zijn derde doelpunt in dienst van de Italianen. Engelsman Ruben Loftus-Cheek maakte met een kopbal in de extra tijd van de eerste helft ook nog de 3-1 voor Milan.

Slavia Praag gaf zich daarna niet gewonnen en kwam na ruim een uur zelfs op 3-2. Invaller Ivan Schranz schoot heerlijk raak in de verre hoek. Een Tsjechische stunt bleef uit: vijf minuten voor tijd vergrootte Pusilic op aangeven van Leão weer de voorsprong voor Milan. De Amerikaan tikte van dichtbij raak. Reijnders was toen al gewisseld.

Benfica
Benfica
2 - 2
Glasgow Rangers

Voormalig PSV-trainer Roger Schmidt verkeert in zwaar weer bij Benfica, dat afgelopen zondag met liefst 5-0 verloor van rivaal FC Porto in de Portugese competitie en daarvoor nog door Sporting Portugal werd uitgeschakeld in het Portugese bekertoernooi. Met Orkun Kökçü op de bank en ex-Eredivisionisten David Neres en Fredrik Aursnes in de basis ging het weer snel mis voor Benfica. Na zeven minuten werd het 0-1 voor Rangers. Tom Lawrence kopte raak na een fraaie aanval waarbij ook voormalig PSV'er Fábio Silva betrokken was.

In het regenachtige Estadio da Luz kreeg Benfica in de extra tijd van de eerste helft een strafschop na een ongelukkige handsbal van John Souttar. Ángel Di María bleef koel vanaf elf meter en maakte de 1-1. Toch was de stand niet gelijk bij de rust: op aangeven van Fábio Silva werkte Dujon Sterling nog voor het einde van de eerste helft de 1-2 binnen, wat leidde tot een fluitconcert van de Benfica-fans. Nooit eerder verloor hun club een thuiswedstrijd in de Europa League.

Benfica ging onder aanvoering van de achterban op jacht naar de felbegeerde gelijkmaker, maar lange tijd bleven grote kansen uit voor de thuisploeg. Met hulp van Rangers-verdediger Connor Goldson werd het 2-2. De Engelsman kopte de bal in eigen doel na een vrije trap van Di María. Benfica drong nog wel aan voor een derde doelpunt, maar het bleef gelijk. Cyriel Dessers deed 76 minuten mee bij Rangers.

SC Freiburg
SC Freiburg
1 - 0
West Ham United

West Ham United, zevende in de Premier League, heeft in Engeland met twee zeges op rij weer de weg omhoog gevonden na een zeer zwakke serie en ging donderdag op bezoek bij SC Freiburg, negende in de Bundesliga. Bij West Ham begonnen ex-Ajacied Mohammed Kudus en Edson Álvarez in de basis. Voor rust werd er niet gescoord in het Europa-Park Stadion.

Vlak voor tijd maakte invaller Michael Gregoritsch het verschil voor SC Freiburg: 1-0. Van dichtbij tikte de Oostenrijker raak na een afgeslagen schot van Roland Sallai. West Ham, de Conference League-winnaar van vorig seizoen en met John Heitinga als assistent-trainer op de bank, kan volgende week aan de bak bij de return in Londen.

Olympique Marseille
4 - 0
Villarreal
Villarreal

Olympique Marseille is al nagenoeg zeker van een kwartfinaleticket in de Europa League na een ruime zege op Villarreal. De Fransen hadden in eigen huis geen kind aan de huidige nummer twaalf in La Liga. L'OM zat door een treffer van Jordan Veretout, een eigen goal van Yerson Mosquera en een penalty van Pierre-Emerick Aubameyang al na één helft op rozen: 3-0.

Aubameyang, de topscorer van de Europa League, maakte er na een klein uur ook nog 4-0 van. Met een geweldige stift in de verre hoek passeerde hij keeper Pepe Reina. Villarreal moest kort daarna ook nog verder met tien man na een tweede gele kaart voor Alberto Moreno. De wedstrijd in Stade Vélodrome werd geleid door arbiter Serdar Gözübüyük.

Conference League

Union Sint-Gillis
0 - 3
Fenerbahçe
Fenerbahçe

Fenerbahçe ging op bezoek bij Union Sint-Gillis, de trotse koploper in de Belgische competitie. De Belgen kwamen na twintig minuten op achterstand in het Lotto Park van Anderlecht, waar Union Sint-Gillis de Europese thuisduels afwerkt. Michy Batshuayi opende de score nadat hij na een vrije trap de bal kreeg van verdediger Caglar Söyüncü, die na ruim een half uur werd vervangen door Ferdi Kadioglu.

Oosterwolde begon net als ex-Ajacied Dusan Tadic en voormalig Feyenoorder Sebastian Szymánski in de basis. De verdediger maakte vlak voor tijd de 0-2 voor Fenerbahçe. Bij een counter van de Turken sprintte Oosterwolde mee naar voren en bekroonde zijn rush door met een schuiver in de verre hoek te scoren. In de extra tijd maakte Tadic vanaf de strafschopstip ook nog de 0-3, waardoor Fenerbahçe nu al zo goed als zeker is van kwalificatie voor de kwartfinale.