Liverpool en Roma ruiken kwartfinale, Leverkusen ontsnapt in Azerbeidzjan

Liverpool en AS Roma hebben donderdagavond uitstekende zaken gedaan in de achtste finale van de Europa League. Bayer Leverkusen behoudt na een late comeback tegen Qarabag de ongeslagen status dit seizoen.

Sparta Praag
1 - 5
Liverpool
Liverpool

Hoewel zondag de kraker tegen Manchester City wacht, weigerde Jürgen Klopp een veredeld B-team naar de aftrap te sturen. Die beslissing pakte uitstekend uit, want The Reds zetten Sparta Praag eenvoudig opzij. Nadat Darwin Núñez al vroeg een enorme mogelijkheid had gemist, was het in de zesde minuut alsnog raak. Alexis Mac Allister benutte een strafschop die hij zelf had afgedwongen.

Liverpool, met Cody Gakpo in de basis en Virgil van Dijk op de bank en zonder de geblesseerde Ryan Gravenberch, verdubbelde na 25 minuten de marge via Núñez. De Uruguayaan schoot heerlijk raak en zorgde daarmee voor Liverpools duizendste treffer tijdens het tijdperk-Klopp, dat in het najaar van 2015 begon en in de zomer eindigt.

Rentree Salah
Goal 1.001 volgde al snel: op aangeven van Mac Allister klopte Núñez op overtuigende wijze AZ-huurling Peter Vindahl Jensen. Sparta Praag kwam direct na de rust via een eigen doelpunt van de net ingevallen Conor Bradley enigszins terug in de wedstrijd. Kort daarna maakte Van Dijk zijn entree voor de geblesseerde Ibrahima Konaté.

Met Van Dijk in de ploeg kwam Liverpool niet meer in de problemen. De zege kreeg nog meer glans door een goal van Luis Díaz. Een kwartier voor tijd werd Díaz afgelost door Mohamed Salah, die zijn rentree maakte na een blessure. De Egyptenaar dacht de 1-5 te maken, maar zijn goal werd afgekeurd vanwege buitenspel. In de extra tijd maakte Dominik Szoboszlai alsnog de vijfde (reglementaire) treffer voor de lijstaanvoerder in de Premier League, die zich vanaf nu kan gaan opmaken voor de clash met Man City.

AS Roma
AS Roma
4 - 0
Brighton & Hove Albion

Feyenoord-beul AS Roma zegevierde tegen het door blessures geplaagde Brighton & Hove Albion, waar Jan Paul van Hecke aan de aftrap stond. De bezoekers raakten via een van richting veranderde voorzet van Simon Adingra al vroeg de paal, maar het was AS Roma dat toesloeg. Paulo Dybala ontweek de buitenspelval (zo bleek pas na een VAR-check) en passeerde Jason Steele, die de voorkeur kreeg boven Bart Verbruggen. Ook Joël Veltman zat op de bank.

Nog voor de onderbreking zorgde Romelu Lukaku voor de tweede Romeinse treffer door te profiteren van een slippertje van Lewis Dunk en daarna overtuigend af te ronden. Na ruim een uur liep Roma nog verder uit door een goal van Gianluca Mancini. De verdediger tikte van dichtbij raak na een voorzet van Stephan El Shaarawy, die even later ook de aangever was bij de 4-0.

Vier minuten na de treffer van Mancini vond El Shaarawy Bryan Cristante, waarna de middenvelder raak kopte. Veltman kwam nog binnen de lijnen bij Brighton, maar aan de stand veranderde niets meer. Roma is daardoor net als Liverpool heel hard op weg naar de kwartfinale van de Europa League. De Romeinen gingen vorig seizoen in de Europa League-finale na strafschoppen onderuit tegen Sevilla.

Qarabağ
Qarabağ
2 - 2
Bayer Leverkusen

Met het oog op het drukke programma besloot Xabi Alonso te rouleren bij Bayer Leverkusen, dat afstevent op de eerste landstitel in de clubhistorie. Onder anderen Jeremie Frimpong zat op de bank en hij zag vanaf daar dat Qarabag na 26 minuten dikverdiend op voorsprong kwam via Yassine Benzia na een slordigheidje in de opbouw van de Bundesliga-club. Het onherkenbaar spelende Leverkusen incasseerde vlak voor rust de 2-0: Juninho strafte laks verdedigen bij de bezoekers af.

Gedurende de tweede helft kwamen Frimpong, Granit Xhaka en Florian Wirtz binnen de lijnen bij de koploper in de Bundesliga. Wirtz maakte twintig minuten voor tijd de aansluitingstreffer. Hij kreeg de bal cadeau van een tegenstander en scoorde met een wippertje over keeper Andrey Lunev. Leverkusen voorkwam in de extra tijd van de tweede helft de eerste nederlaag in alle competities van dit seizoen. Invaller Patrik Schick kopte Leverkusen naar een laat gelijkspel in Azerbeidzjan.

Conference League

Olympiakos Piraeus
1 - 4
Maccabi Tel Aviv

In de achtste finales van de Conference League deed Eran Zahavi van zich spreken. Mede dankzij twee treffers van de voormalige PSV-aanvaller triomfeerde Maccabi Tel Aviv met 1-4 bij Olympiakos Piraeus. Derrick Luckassen (ook ex-PSV) ontbrak bij Maccabi Tel Aviv vanwege een blessure.