Real-held Ronaldo voorkomt WK-stunt Kashima Antlers

Kashima Antlers heeft Real Madrid tot het uiterste gedwongen, maar de Japanse formatie moest in de finale van het WK voor clubs uiteindelijk na verlenging het hoofd buigen. Cristiano Ronaldo was met een hattrick de gevierde man (4-2).

Na de vergeefse pogingen van TP Mazembe en Raja Casablanca – beide sneuvelden in de finale - was het de beurt aan Kashima Antlers een poging te wagen de hegemonie van de Europese en Zuid-Amerikaanse kampioenen te doorbreken. Tijdens de afgelopen edities van het WK voor clubs, en ook bij de voorloper de Wereldbeker, hadden immer deze twee continenten de hoofdprijs verdeeld.

Voor Kashima Antlers leek de missie al verloren voordat die goed en wel begonnen was, toen Karim Benzema in de negende minuut de score opende namens Real Madrid. De Franse spits was attent toen keeper Hitoshi Sogahata een schot van Luka Modric onvoldoende kon keren.

Maar de Japanners herstelden zich van de vroege tegenvaller, waarbij Gaku Shibasaki een hoofdrol speelde. De nummer 10 zorgde op slag van rust voor een eerste opsteker. Na voorbereidend werk van Shoma Doi prikte hij de bal achter Keylor Navas. De doelman van Real Madrid had in de 52ste minuut opnieuw het nakijken op een schot van Shibasaki.

De voorsprong van Kashima Antlers was geen lang leven beschoren. Na een domme overtreding van Shuto Yamamoto op Lucas Vázquez werd Real Madrid de gelijkmaker in de schoot geworpen. Cristiano Ronaldo benutte de toegekende strafschop.

De Koninklijke kreeg daarna genoeg kansen de finale in de reguliere speeltijd te beslissen. Onder anderen Benzema en Ronaldo stuitten op Sogahata. De doelman kweet zich uitstekend van zijn taak, zoals zijn Real-collega Navas mede door enkele reddingen zijn ploeg in de slotfase op de been hield.

Sergio Ramos ontsnapte aan een voortijdig einde van de finale. Scheidsrechter Janny Sikazwe liet zijn hand al gaan richting zijn borstzak om de Spanjaard zijn tweede gele kaart te geven, maar bedacht zich al dan niet na ingrijpen van de videoarbiter. De verdediger van Real Madrid kon zo de wedstrijd afmaken.

In de eerste helft van de verlenging sloeg Real Madrid alsnog toe. Na een knappe steekpass van Benzema bracht Ronaldo de Spanjaarden op koers voor de wereldtitel om in de 104de minuut het pleit te beslechten. De Portugees promoveerde een mislukt schot van Toni Kroos na een knappe actie alsnog tot de genadeklap voor Kashima Antlers.

Troostfinale
Eerder werd de troostfinale in Yokohama gewonnen voor Atlético Nacional, dat te sterk was voor het Mexicaanse Club América. De Mexicaanse formatie maakte dankzij goals van Michael Arroyo en Oribe Peralta een 2-0 achterstand goed. In de strafschoppenreeks werd de Mexicaanse tegenstander de genadeklap toegebracht.