Real Madrid mengt zich in doelpuntendebat en feliciteert Ronaldo

Reacties

Marca en Real Madrid weten het zeker: Cristiano Ronaldo mag zich sinds dinsdagavond officieel 'mondiaal topscorer aller tijden' noemen. De Koninklijke heeft haar voormalige superster (nu in dienst van Juventus) zelfs officieel gefeliciteerd. Maar klopt de rekensom wel?

Real Madrid mengt zich in doelpuntendebat en feliciteert Ronaldo
© Pro Shots
Internazionale
Internazionale
1 - 2
Juventus
Juventus

Cijferfetisjisten smullen ervan, maar het blijft ook een eeuwige bron voor discussies: topscorerslijsten. Neem bijvoorbeeld de mijlpaal van Lionel Messi. Hij maakte in december zijn 643ste goal voor Barcelona, waarmee hij de speler werd met de meeste treffers voor één club. Hij evenaarde toen het record van Pelé, die Messi zelfs feliciteerde. Inmiddels heeft de Argentijn het record zelf in handen. Santos (de oude club van de iconische Braziliaan) zaaide echter twijfel, want de cijfers van Messi zouden niet kloppen. Wat heet: Pelé zou in totaal zelfs niet minder dan 1.091 goals hebben gemaakt.

Nu is er een nieuwe doelpuntendiscussie. Dinsdagavond was Cristiano Ronaldo met twee goals in zijn eentje goed voor de 1-2 zege van Juventus bij Internazionale, in de heenwedstrijd in de halve finale van het toernooi om de Coppa Italia. Zijn zoveelste glansrol was voor de Spaanse sportkrant Marca reden genoeg om groots uit te pakken. '763 goals, wereldrecord!', zo luidde de boodschap op de cover.

Met andere woorden: Cristiano Ronaldo zou nu de speler zijn met de meeste officiële doelpunten in de geschiedenis van het voetbal. Met zijn eerste goal tegen Inter evenaarde hij (volgens Marca dus) grootheden Pelé en Josef Bican, die hij met zijn tweede treffer direct gepasseerd zou hebben. Dat Ronaldo nu op 763 staat, is wel duidelijk: zijn doelpunten voor Sporting Portugal (5), Manchester United (118), Real Madrid (451), Juventus (87) en Portugal (102) zijn allemaal goed vastgelegd. Maar kloppen de door Marca genoemde cijfers (zie onderaan dit artikel) van Bican en Pelé wel?

Als we Santos mogen geloven dus sowieso niet: zoals gezegd komen zij bij de Braziliaan tot 1.091 goals, al is dat ook behoorlijk twijfelachtig. En ook Bican heeft er volgens veel officiële bronnen veel meer gemaakt dan 762. Sterker nog: in 2019 becijferde nota bene Marca zélf nog dat de Tsjech op 805 doelpunten staat. Volgens die telling staat Pelé op 779 treffers, en dus heeft Cristiano Ronaldo nog wel even te gaan. Het heeft zijn ex-club Real Madrid er in ieder geval niet van weerhouden om de supervedette alvast uit te roepen tot wereldwijd topscorer aller tijden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.