Santos zaait twijfel over record Messi: 'Pelé maakte 1.091 goals'

Reacties

Lionel Messi geldt sinds kort als de speler met de meeste goals namens één club, een status die hij overnam van Santos-legende Pelé. De Braziliaanse club legt zich daar niet voetstoots bij neer.

Santos zaait twijfel over record Messi: 'Pelé maakte 1.091 goals'
© Pro Shots

In een statement op de clubsite meldt Santos dat Pelé welgeteld 1.091 treffers produceerde voor Peixe, heel wat meer dan de 644 goals van Messi in een Barcelona-shirt. Het verschil laat zich simpel verklaren: Pelé scoorde 448 keer in vriendschappelijk verband en 643 maal in door statistici erkende 'officiële' duels. De goals van Messi in oefenduels tellen ook niet mee.

'Pelé's doelpunten in vriendschappelijke ontmoetingen vielen in wedstrijden tegen teams van het zwaarste kaliber. América en Colo Colo kregen er bijvoorbeeld negen om de oren en Internazionale incasseerde acht treffers', schrijft Santos. 'De lijst is imposant en ook clubs als River Plate, Boca Juniors, Real Madrid, Juventus en Barcelona staan erop.'

De Braziliaanse club plaatst vraagtekens bij de door statistici gehanteerde term van 'vriendschappelijke duels'. 'Het waren allemaal wedstrijden die werden gespeeld volgens de officiële regels. Clubs konden ook alleen maar oefenen met toestemming van de federatie of confederatie.'

Santos wijst ook op het feit dat de club in de jaren vijftig en zestig wel veel oefenwedstrijden moest organiseren om op die manier de financiële middelen te genereren om sterren als Pelé, Pepe en Zito te kunnen behouden.

Overigens was Pelé zelfs onlangs een van de eersten om Messi te prijzen met de toen nog evenaring van het record. 'Gefeliciteerd met jouw historische record, Messi. Maar bovenal: gefeliciteerd met je fantastische loopbaan bij Barcelona. Verhalen als de onze, het zo lang liefhebben van dezelfde club, worden helaas steeds schaarser in het voetbal', meldde de inmiddels tachtigjarige Braziliaan in een liefdevolle verklaring.

'Zo wordt Messi weer van wereldklasse'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Meer L. Messi
Meer over L. Messi
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.