Real Madrid heeft zondagavond gewonnen van Barcelona en daarmee de koppositie in La Liga overgenomen van zijn aartsrivaal. Vinícius Júnior maakte in El Clásico het verschil.

Real Madrid
2 - 0
Barcelona
Barcelona

Real won de laatste zeven ontmoetingen met Barcelona niet, al had het eerder dit seizoen wel een zege verdiend in Camp Nou. De ploeg van Zidane slaagde er toen niet in om het overwicht uit te drukken in een winnend doelpunt en moest daardoor genoegen nemen met een punt (0-0). Zondag kwam er een einde aan de slechte reeks van Real in de Clásico's en werd de aartsrivaal voor het eerst sinds de Supercopa-finale van 16 augustus 2017 verslagen.

Over de gehele wedstrijd gezien was de zege van Real op Barcelona verdiend. Met Cristiano Ronaldo als aandachtig toeschouwer op de tribune (de Portugees keerde voor het eerst sinds zijn vertrek naar Juventus terug in het Estadio Santiago Bernabéu) begon Real al goed, maar de beste kansen van de eerste helft waren voor Barcelona. Thibaut Courtois bevestigde zijn goede vorm van de laatste maanden, door uitstekend op te treden bij gevaarlijke momenten van Arthur en Lionel Messi.

Zijn collega aan de overkant, Marc-André ter Stegen, kreeg na rust de kans om zijn kwaliteiten te laten zien. De doelman van Barcelona redde geweldig bij een geplaatst schot van Isco en werd niet lang hierna bij een kopbal van de Real-technicus geholpen door Gerard Piqué. De verdediger haalde de bal van de doellijn weg en hield zijn ploeg op de been. Een volley van Karim Benzema, die zijn 500ste wedstrijd voor Real speelde, ging net over.

Invalbeurt Braithwaite
Barcelona, met Frenkie de Jong op het middenveld, had het moeilijk. De bezoekers kwamen niet aan voetballen toe en moesten zich vooral beperken tot verdedigen. Quique Setién besloot twintig minuten voor tijd om in te grijpen en bracht de veelbesproken Martin Braithwaite binnen de lijnen. De van Leganés overgenomen aanvaller kende vorige week tegen Eibar een prima debuut voor Barcelona en was in Bernabéu kort na zijn entree direct bijna trefzeker. Courtois voorkwam de openingstreffer van de Deen.

Slechts een minuut na de gemiste kans van Braithwaite werd de score aan de overkant geopend. Vinícius werd op de linkerflank weggestuurd door Toni Kroos en dribbelde naar het centrum, waar Piqué een sliding inzette. De verdediger veranderde hiermee het schot van Vinícius van richting en Ter Stegen werd in de korte hoek geklopt. Voor de negentienjarige Vinícius betekende het pas zijn tweede competitiedoelpunt van dit seizoen.

Barcelona had na de goal van Vinícius nog zo'n twintig minuten de tijd om zich terug in de wedstrijd te vechten. De bezoekers slaagden er echter niet in om tot serieuze kansen te komen. In blessuretijd besliste Mariano Díaz de wedstrijd, door bij zijn eerste actie (hij was ingevallen voor Benzema) de 2-0 te maken. Voor Barcelona is dit alweer de vijfde nederlaag van het seizoen: dat zijn er al twee meer dan in het gehele afgelopen voetbaljaar. De Spaanse kampioen is de eerste plek in de competitie kwijt en heeft nu een punt minder dan Real. Er zijn nog twaalf speelronden te gaan.