Real Madrid begint 2016 met puntenverlies in Valencia

Valencia zet de reeks in het eigen Estadio Mestalla voort. Zondag werd Real Madrid op een 2-2 gelijkspel gehouden. Daarmee komt het aantal competitieduels in eigen huis zonder nederlaag op 21.

In het hele kalenderjaar 2015 verloor Valencia geen enkel thuisduel in de Primera División. De laatste nederlaag in de eigen thuishaven dateert alweer van 30 november 2014, toen Barcelona te sterk bleek (0-1). Ook in de eerste competitiewedstrijd van dit kalenderjaar bleef een nederlaag nog uit, al moest de thuisploeg daar wel voor vrezen.

Het jaar 2016 begon Valencia, dat sinds kort onder leiding staat van trainer Gary Neville, namelijk met een vroege tegengoal. Het was Karim Benzema die de treffer voor zijn rekening nam. De Franse spits zette een fraaie combinatie op met Gareth Bale aan de rand van het strafschopgebied, die Cristiano Ronaldo vond met een hakje. De Portugees legde de bal met een no-look-pass panklaar voor Benzema en de aanvalsleider trof doel in de linkerbenedenhoek.

Karim Benzema opende de score als eindstation van een fraaie combinatie van Real Madrid.

Die goal werd nog voor rust weggepoetst door de thuisploeg. André Gomes betrad kort voor het rust het strafschopgebied van de Madrilenen en werd daarin gevloerd door Pepe. De Portugese verdediger kreeg een gele kaart en werd bestraft met een strafschop tegen, die werd benut door Daniel Parejo: 1-1. De Koninklijke had daarbij reden tot klagen. Even daarvoor had de nummer drie van de ranglijst namelijk zelf ook een penalty verdiend toen Bale bij een soortgelijke situatie werd gevloerd. Die werd echter niet gegeven door arbiter José Sánchez, zoals hij ook zo'n twintig minuten voor tijd niet floot.

Toen ging Ronaldo naar de grond, nadat doelman Jaume Doménech uit zijn doel was gekomen zonder de bal te raken. Omdat de scheidsrechter door liet spelen, kon Valencia in de tegenaanval en in zijn poging die te stuiten, sloeg Mateo Kovacic iets te ver door. De Kroaat schoffelde João Cancelo van achteren onderuit en kreeg daarvoor de rode kaart. Real Madrid kwam in een ondertalsituatie echter nog wel op voorsprong. Het was Bale die in de 82ste minuut een vrije trap van Toni Kroos stijlvol in de verre hoek binnenkopte.

Kopballen
De nieuwe voorsprong hield echter nog geen minuut stand, omdat de thuisploeg vanaf de aftrap direct op zoek ging naar de gelijkmaker. Die kwam er binnen zo'n dertig seconden via de hoofden van Rodrigo en Paco Alcácer. De ene aanvaller legde koppend terug op de ander, voor wie het een koud kunstje was om van dichtbij binnen te knikken. Daarmee bezorgde hij zijn ploeg een punt en bracht hij de Madrilenen wat schade toe in de titelstrijd. Los Galacticos zagen de achterstand op stadsgenoot Atlético Madrid namelijk oplopen naar vier punten; Barcelona heeft twee punten voorsprong en nog een wedstrijd tegoed. Valencia is tiende met 23 punten.