Real en Atlético zien kloof met Barça groeien na beladen derby

De Madrileense derby tussen Atlético Madrid en Real Madrid is zaterdagavond zonder winnaar geëindigd. In een spannende confrontatie hielden de rivalen elkaar in evenwicht (0-0), waardoor Barcelona afstand neemt aan de kop van de Primera División.

In de eerste derby in het Wandra Metropolitano besloot Atlético om Real al vroeg onder druk te zetten. De Koninklijke was slordig in de openingfase en dat leverde al in de derde minuut een dot van een kans op. Marcelo leidde met balverlies het Atlético-gevaar in, Raphael Varane deed er een schepje bovenop door de bal bij aanvaller Ángel Correa te bezorgen. De Argentijn mikte oog in oog met Kiko Casilla echter naast, tot zichtbaar afgrijzen van zijn trainer Diego Simeone.

De druk van de thuisploeg nam na het eerste kwartier af, waardoor Real het heft in handen kon nemen. Dat deed de ploeg van Zinedine Zidane met weinig overtuiging, al hanteerde Atlético af en toe de botte bijl. Zo kwam Stefan Savic goed weg met een gele kaart na een charge op de enkel van Toni Kroos. De Duitser ondervond geen schade, want na ruim een half uur dook hij op voor het Atlético-doel voor de eerste kans van Real. Kroos mikte naast doordat Diego Godín hem voldoende hinderde.

Drie minuten later was Sergio Ramos nog gevaarlijker. Na terugkoppen van Casemiro kopte de verdediger van dichtbij net naast. Daarbij leek hij zijn neus te breken; desondanks hervatte de aanvoerder aanvankelijk de derby met watten in zijn neusgaten, om halverwege alsnog naar de kant te gaan.

Wanhoop bij Ángel Correa, die al na drie minuten de beste kans van de wedstrijd kreeg.

Ook zonder Ramos hield Real het initiatief tegen een omgezet en als vanouds compact Atlético. Simeone slachtofferde aanvallende middenvelder Thomas Partey ten faveure van Yannick Ferreira-Carrasco, waardoor Atlético weer in het vertrouwde 4-4-2-systeem speelde. Daarmee hielden de Colchoneros de bezoekers vrij eenvoudig weg van hun doelmond.

Daarom maakte Marco Asensio een kwartier voor tijd zijn entree voor Real, dat nog even flink aanzette. Een andere invaller, Kevin Gameiro, was dicht bij de 1-0 voor Atlético, maar Varane kopte de bal net voor de lijn weg. In de slotfase moest arbiter David Fernández verschillende penaltyclaims wegwuiven en diverse opstootjes sussen. Desalniettemin eindigden beide ploegen met elf man, maar ook zonder treffers. In de 89ste minuut wierp Lucas Hernández zich met een fantastisch blok in de baan van Ronaldo's laatste poging.

De 0-0 betekende de eerste doelpuntloze Madrileense derby sinds 21 mei 2005, toen Zidane nog voor De Koninklijke speelde. De remise zorgt er ook voor dat de achterstand op koploper Barcelona deze zaterdag nog groter is geworden. De Catalanen wonnen met 0-3 van CD Leganés en staan nu liefst tien punten los van beide clubs uit de hoofdstad. Nummer twee Valencia, dat zondag op bezoek gaat bij Espanyol, staat op zeven punten van de lijstaanvoerder.

Sevilla – Celta de Vigo 2-1
Sevilla blijft ondertussen in de nek van Atlético hijgen. Door de zege op Celta de Vigo staan de Andalusiërs op 22 punten. In Estadio Sanchez Pizjuán kwam de thuisploeg nog wel op achterstand. Maximiliano Gómez opende de score voor Celta. Sevilla pakte echter drie punten door twee uitstekende kopgoals. In de 36ste minuut knikte Luis Muriel binnen, vlak na rust zorgde Nolito met een fraaie kopbal voor de 2-1.

Voor aanvang stond VI al stil bij de clash der Spaanse subtoppers, met speciale aandacht voor Celta-smaakmaker Gómez.