Barcelona ontsnapt dankzij Suárez tegen smaakmaker Amrabat

Barcelona heeft zaterdag dankzij Luis Suárez op moeizame wijze afgerekend met CD Leganés (3-0). De promovendus deed zichzelf met Nordin Amrabat als absolute uitblinker tekort tegen de Spaanse koploper.

Na zijn verrassende komst van Watford heeft Amrabat zich ontwikkeld tot smaakmaker van de nummer negen van de Primera Divisíon. Tegen Barcelona was de geboren Utrechter veruit de meest gevaarlijke man van de thuisploeg. Amrabat moest in de openingsfase wel even wakker worden, aangezien hij na het beginsignaal doodleuk vanaf de aftrap richting het Barça-doel dribbelde, waarop de scheidsrechter hem terugfloot.

Het eerste gevaar kwam van Barcelona, dat een doelpunt van Paco Alcácer afgekeurd zag worden. Daarna was het woord aan Leganés, dat een kansenregen over de koploper liet heen komen. Amrabat was twee keer kansrijk, maar faalde in de eindfase. Eerst zette de Marokkaanse international Ivan Rakitic en Gerard Piqué te kijk om vervolgens naast te krullen, even later handelde de aanvaller te langzaam in een uitstekende positie.

Barcelona was wel scherp voor het doel. Suárez maakt een einde aan zijn doelpuntendroogte van liefst 479 minuten. Doelman Ivan Cuellar verkeek zich op een voorzet van Alcácer, waarna de Uruguayaan eenvoudig toesloeg. Zowel vlak voor als vlak na rust kreeg Leganés mogelijkheden om langszij te komen, telkens met Amrabat als aangever. Met name Alexander Szymanowski had het vizier niet op scherp staan.

Na zestig minuten herhaalde het scenario van de eerste helft zich. Na een goede kans voor invaller Claudio Beauvue na voorbereidend werk van Amrabat, scoorde Suárez wel. Weer rondde hij de rebound af na een inzet van Alcácer. Daardoor was het voor Leganés, dat slordig omsprong met de kansen, te laat om de achterstand te boven te komen. Vlak voor tijd droeg Paulinho met de 3-0 nog een steentje bij aan de geflatteerde zege van Barcelona.

De driepunter van de Catalanen brengt ze op 34 punten in de Spaanse competitie. Valencia (27 punten), Real Madrid en Atlético Madrid (23 punten) volgen met één duel minder gespeeld. De Madrileense clubs treffen elkaar deze zaterdag om 20.45 uur voor de stadsderby.