Chinees handelswaar middelpunt in Spaanse strijd der subtoppers

Reacties

Sevilla - Celta de Vigo is zaterdagavond (18.30 uur) de wedstrijd der subtoppers in Spanje. De vijfvoudig Europa League-winnaar aast op de derde plek, die aan het eind van de rit rechtgeeft op directe Champions League-plaatsing. Celta wil de wisselvalligheid doorbreken. Om dat doel te bereiken is de uitploeg mede afhankelijk van Maximiliano Gómez; een 21-jarige, Uruguyaanse spits die mogelijk voor twintig miljoen verkast naar China.

Chinees handelswaar middelpunt in Spaanse strijd der subtoppers

Van spelen tegen Ajax naar trainer van Sevilla
Het is 22 oktober 2003. Ajax wint in Amsterdam met 1-0 van Celta de Vigo in de Champions League. Op het middenveld van de Spanjaarden staat Eduardo Berizzo. De Argentijn streek twee jaar eerder neer in Spanje om de laatste fase van zijn carrière als speler in te luiden.

Eduardo Berizzo in duel met Zlatan Ibrahimovic tijdens het Champions League-duel tussen Ajax en Celta de Vigo op 22 oktober 2003.
Eduardo Berizzo in duel met Zlatan Ibrahimovic tijdens het Champions League-duel tussen Ajax en Celta de Vigo op 22 oktober 2003.

Na een dienstverband van vier seizoenen vertrekt Berizzo naar Cádiz, om via de nationale ploeg van Chili, Estudiantes en O'Higgins in 2014 terug te keren bij Celta als coach. De club promoveerde twee jaar eerder terug naar het hoogste niveau van Spanje en wordt onder het bewind van Berizzo de heuse subtopper die het ooit was. De club eindigt respectievelijk als achtste, zesde en elfde en haalt in het seizoen 2016/17 de halve finale van de Europa League. Manchester United is echter te sterk.

De goede resultaten van Berizzo leiden ertoe dat de trainer in beeld komt bij Sevilla. De eindverantwoordelijke moet landgenoot Jorge Sampaoli opvolgen, die zijn droom gaat najagen bij de nationale ploeg van Argentinië. Berizzo tekent een contract in Estadio Ramón Sánchez Pizjuan en gaat fier van start in de competitie. Na twee gelijke spelen, wordt er drie keer op rij gewonnen, alvorens Atlético Madrid in eigen huis te sterk is. Inmiddels staat Sevilla zesde met vier punten achterstand op de befaamde derde plek, die recht geeft op rechtstreekse plaatsing voor de Champions League.

Omgekeerde wereld en Uruguayaanse topschutter
Zaterdagavond moeten Berizzo en consorten de miljardenbalambitie luister bij zetten door in eigen huis uitgerekend Celta te verslaan. De club staat op een elfde plek en wordt geleid door een coach die juist een verleden als speler heeft bij Sevilla. Juan Carlos Unzué was liefst zeven seizoenen actief bij Sevillistas Rojiblancos, alvorens hij zijn carrière afsloot bij Osasuna. Als keeperstrainer en assistent bracht hij de afgelopen jaren door bij het Barcelona van de inmiddels vertrokken trainer Luis Enrique. Sinds deze voetbaljaargang staat Unzué, net als eerder kortstondig bij Numancia, op eigen benen.

Onder leiding van Unzué presteert Celta uiterst wisselvallig dit seizoen. In de competitie werd vier keer gewonnen, tweemaal werd er gelijkgespeeld en vijfmaal werd er verloren. Wél scoorde Celta al 22 keer, wat voor een groot deel te danken is aan Gómez. De Uruguayaan was al vijf keer trefzeker in tien wedstrijden. De neo-international vertoeft pas slechts een paar maanden in Vigo, maar kan nu al rekenen op avances uit China. Een nog niet nader te noemen club uit de Super League wil twintig miljoen euro neertellen voor Gómez. Dat is het zesvoudige van wat Celta betaalde aan Defensor Sporting Club uit Uruguay afgelopen transferzomer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het koopje van vier miljoen euro - het schot in de roos -  staat in positief contrast met Luis Muriel. De Colombiaan verkaste onlangs voor miljoenen van Sampdoria naar Sevilla en scoorde tot dusver 'maar' tweemaal. Met het tweetal treffers is de aanvaller echter wél gezamenlijk topscorer van de club, samen met Wissam Ben Yedder en de Brazliaanse stylist Ganso. Bovengenoemd drietal gaat zaterdagavond de strijd aan met Gómez en zijn teamgenoten.

Wint Celta, dan rukt het plots op naar één plek onder Sevilla. Wint de thuisclub, dan houdt het nummer drie Real Madrid in het vizier. Hoewel Celta al twee uitwedstrijden won (0-4 bij Eibar en 2-5 bij Las Palmas), lijkt de kans op een uitoverwinning bij de vijfvoudig Europa League-winnaar nihil. Sevilla is dit seizoen in eigen huis nog ongeslagen. Celta kan wel hoop putten uit het verleden. Vorig seizoen werd het 0-0 in Sánchez Pizjuán, de jaargang ervoor 1-2.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.