RB Leipzig legt Real Madrid vuur aan de schenen, maar kan niet stunten

Real Madrid heeft zich woensdagavond geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League. Het won in de eerste wedstrijd met 1-0 van RB Leipzig en hoewel het in de return uiterst moeizaam ging, was een gelijkspel in Madrid genoeg voor plaatsing voor de volgende ronde.

Real Madrid
Real Madrid
1 - 1
RB Leipzig
RB Leipzig

Op de 122ste verjaardag van Real Madrid, hoopten Carlo Ancelotti en zijn mannen op een passend cadeau. In de eerste helft werden ze echter getrakteerd op een verrassend sterke opponent. Met Xavi Simons in de basis zette RB Leipzig een uitstekende eerste helft neer, waarin het zich alleen vergat te belonen.

De grootste kansen waren woensdag voor Loïs Openda. Al binnen een kwartier hielp de voormalig spits van Vitesse twee goede mogelijkheden om zeep. Zijn eerste schot vanaf de rand van het zestienmetergebied ging volledig de mist in een vloog ruim naast. Iets later was hij wel dichtbij, toen hij de bal langs doelman Andriy Lunin, maar ook nipt langs de paal schoof.

Net voor rust kreeg ook Simons een goede kans. Hij krulde de bal richting de verre bovenhoek, maar zag de Oekraïense doelman redding brengen. Direct daarna controleerde Openda een afgeslagen corner met de borst, om vervolgens kans drie hard in het zijnet te schieten. Begeleid door een striemend fluitconcert van het thuispubliek zocht Real Madrid de kleedkamer op.

Dat sorteerde echter niet het gewenste effect, want Openda kreeg meteen na rust weer een kans. De Belg ging om de keeper heen, had een leeg doel, maar de hoek was lastig. Hij durfde het niet aan om te schieten, waarna hij de kans verprutste. En al die gemist kansen, die voelden na dik een uur extra zuur. Een counter van Real Madrid leverde niet alleen het eerste schot op doel van Real Madrid op, maar ook de openingstreffer.

Jude Bellingham mocht ver komen, bediende Vinícius Júnior perfect en de Braziliaan schoot knap de 1-0 binnen. Net voor zijn goal baarde Vinícius nog opzien door zijn tegenstander in zijn nek te duwen, waarvoor hij geel kreeg. Leipzig ging echter vrolijk door met kansen creëren. Simons zag Antonio Rüdiger nog redding brengen op zijn inzet, maar even later was het via Willi Orban alsnog raak. Hij kopte een afgemeten voorzet van David Raum binnen.

Ook in de slotfase heeft RB Leipzig nog wat mogelijkheden gehad, bijvoorbeeld met een schot in de blessuretijd van Dani Olmo op de lat, maar het bleek niet genoeg voor de comeback over twee duels. Daarom zien we Real Madrid terug in de kwartfinale van de Champions League.