RB Leipzig: aan de hand van De Grote Twee op zoek naar glorie

Reacties

Tussen het tegenvallende Bayern München en het Borussia Dortmund van Peter Bosz heeft RB Leipzig zich dit seizoen opgeworpen als outsider voor de titel. De stuntclub is daarbij wel grotendeels afhankelijk van zijn twee sterspelers.

RB Leipzig: aan de hand van De Grote Twee op zoek naar glorie

Het verhaal van Leipzig blijft ongelooflijk. In 2010 kwam de ploeg nog uit in de Oberliga, het vijfde niveau van Duitsland, zeven jaar later speelt Leipzig in de Champions League. Over die onwaarschijnlijke opmars is veel gezegd en geschreven. In Duitsland wordt de club verguisd omdat Leipzig dankzij het geld van Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz furore maakt, maar er ligt ook ontegenzeggelijk een briljante voetbalvisie aan ten grondslag.

Het basiselftal dat trainer Ralph Hasenhüttl woensdag tegen AS Monaco het veld in stuurde koste bij elkaar opgeteld een kleine veertig miljoen euro. Ter vergelijking: Bayern München betaalde deze zomer 41,5 miljoen aan Olympique Lyon voor Corentin Tolisso. Het Champions League-debuut tegen de Monegasken werd overigens niet in een overwinning omgezet en dat had vooral te maken met de absentie van de grote spelmaker van de equipe uit Leipzig. Naby Keïta ontbrak wegens een spierblessure.

Liverpool heeft de clausule in het contract van Naby Keïta geactiveerd en neemt de Senegalees in de zomer van 2018 voor vijftig miljoen over van RB Leipzig.
Liverpool heeft de clausule in het contract van Naby Keïta geactiveerd en neemt de Senegalees in de zomer van 2018 voor vijftig miljoen over van RB Leipzig.

Keïta trekt samen met spits Timo Werner de kar op weg naar glorie voor de Red Bull-ploeg. De speler uit Guinee is een van de twaalf spelers die de afgelopen vier jaar de overstap maakten van het 'filiaal' in Salzburg en groeide vorig seizoen uit tot fenomeen in de Bundesliga. Met zijn loopvermogen en power gekoppeld aan creativiteit en scorend vermogen is hij een van de meest complete middenvelders op de Europese velden. Liverpool kon zich dan ook niet bedwingen en haalde de 22-jarige Keïta voor vijftig miljoen euro alvast binnen voor volgend seizoen.

De volgende megatransfer is ondertussen al in aantocht. Afgelopen week werd bekend dat Real Madrid zijn oog heeft laten vallen op Werner, maar De Koninklijke zal zeker niet de enige zijn die dingt naar de handtekening van de jonge spits. Werner, die vorige zomer voor tien miljoen euro overkwam van VfB Stuttgart, maakte de afgelopen jaargang indruk met 21 competitietreffers en een overtuigende start in het nationale elftal. Mede dankzij zijn goals won Duitsland de Confederations Cup en ook nu bondscoach Joachim Löw weer al zijn sterspelers geselecteerd heeft, lijkt Werner verzekerd van een vaste stek in de spits. In de WK-kwalificatieduels met Tsjechië en Noorwegen scoorde hij drie keer.

In de huidige transfermarkt lijkt het een kwestie van tijd voordat Werner voor eenzelfde bedrag als Keïta de deur uit loopt. Dat realiseert hij zich ook. 'Natuurlijk vind ik het mooi om te horen dat Real interesse in mij heeft. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me niets doet. Ik wil ooit graag voor een grote club spelen en Real is zo'n grote club', liet hij optekenen door Bild.

Pegel van Keïta Doelpunt van de Week in de Bundesliga

Het lijkt voor Leipzig dan ook een kwestie van 'ervan genieten nu ze er nog zijn'. Keïta en Werner stuwden de ploeg als promovendus afgelopen seizoen naar grote hoogten met de razend knappe tweede plaats tot gevolg en dit jaar is het duo niet van plan om rustig aan te doen. Werner loopt na drie duels één op één in de competitie en Keïta maakte afgelopen weekend het Doelpunt van de Week.

Borussia Mönchengladbach is zaterdag (18.30 uur) het volgende obstakel in de missie van Leipzig. Die Fohlen zijn het seizoen matig begonnen met vijf punten uit drie wedstrijden en het is de vraag of ze bestendig zijn tegen de furie van Keïta en Werner, die vastberaden zijn om hun club dit seizoen een mooi afscheidscadeau te geven.

Bekijk hier het volledige programma in de Bundesliga.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.