Raphaël Guerreiro, Portugees met finale in zijn achtertuin

Reacties

In de rubriek Voetbalplaatje van de Dag gaan we op zoek naar de verhalen achter de spelers op het EK. Door te grabbelen in een grote bak met voetbalplaatjes, wordt dagelijks bepaald welke speler aan bod komt. In de 29ste editie: Raphaël Guerreiro.

Raphaël Guerreiro, Portugees met finale in zijn achtertuin

Raphaël Guerreiro hoeft tijdens zijn jeugd alleen maar om zich heen te kijken om weer voor ogen te krijgen wat het uiteindelijke doel is. Aan de muur in huize Guerreiro hangen foto's van de Portugese voetbalhelden Pauleta en Cristiano Ronaldo. Als zoon van een Portugese vader en een Franse moeder groeit Guerreiro weliswaar in een voorstad van Parijs op, maar hij voelt zich toch echt Portugees. Nooit speelde hij bij een club uit zijn vaderland, maar op 22-jarige leeftijd mag hij zich wel de vaste linksback noemen van de EK-finalist. En dat lijkt nog maar het begin.

Het is 18 november 2014 als Guerreiro in het Theatre of Dreams met Ronaldo op het veld staat. Op Old Trafford wint Portugal met 1-0 van Argentinië, dankzij een goal van de vleugelverdediger, die plots in het strafschopgebied opduikt en raak kopt uit een voorzet van Ricardo Quaresma. Het zegt wat over de aanvalsdrift van de linksback. Een onvergetelijke avond, al is het maar door de aanwezigheid van de Real Madrid-ster.

Spelerspaspoort Raphaël Guerreiro
Leeftijd 22
Positie Linksback
Geboorteplaats Le Blanc-Mesnil
Clubs Caen, Lorient, Borussia Dortmund
Interlands 11

'Hij is mijn favoriete speler, daarom was het ook nogal wat voor mij toen ik hem voor het eerst begroette', geeft Guerrero even later toe in gesprek met Foot Mercato. 'Zijn arrogante imago? Nou, ik vind hem niet arrogant overkomen. Integendeel. Hij is erg ontspannen. Niet alleen tegen mij, maar tegenover de hele selectie. Hij kende mij nog niet toen ik voor het eerst bij de selectie zat, maar hij toonde belangstelling en stelde mij snel op mijn gemak.'

Niet alleen Ronaldo is inmiddels bekend met de kwaliteiten van de linksback. Van de pleintjes van Le Blanc-Mesnil naar het nationale voetbalinstituut van Frankrijk in Clairefontaine en vervolgens via Caen door naar Lorient. Na het EK gaat Guerreiro aan de slag bij Borussia Dortmund, dat ruim twaalf miljoen euro op tafel legt voor de Portugees. 'Raphaël is een technisch vaardige speler die goed uit de voeten kan op meerdere posities.' Met die woorden stelt sportief directeur Michael Zorc de aankoop voor aan de achterban van Borussia Dortmund.

En dan heeft hij het nog niet over de traptechniek van Guerreiro, die bedreven is in het nemen van vrije trappen. Veel kansen om die kwaliteit te etaleren in het shirt van Portugal krijgt hij met Ronaldo in zijn team niet. Guerreiro lijkt er binnen de lijnen niet mee te zitten. Hij weet ongetwijfeld hoe de verhoudingen liggen, maar het is voor Lorient wel reden de Portugezen met een knipoog van advies te voorzien.

Samen met zijn jeugdheld eist Guerreiro in de halve finale tegen Wales de hoofdrol op bij de openingstreffer van Portugal. Ronaldo torent boven zijn directe opponent uit en kopt raak uit de afgemeten voorzet van de vleugelverdediger. Het is het zoveelste bewijs dat Guerreiro aan een sterk EK bezig is. Zondagavond moet de bekroning volgen in het Stade de France, op zo'n tien kilometer van zijn geboorteplaats.

Frankrijk is dan de tegenstander van Portugal, met de EK-titel als inzet. Een beladen wedstrijd, zeker voor Guerreiro. 'Toen ik klein was, keek ik naar alle wedstrijden van Portugal. Daar ligt mijn hart.' Geen enkele Portugees zal na het zien van dit EK aan die woorden twijfelen. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.