Ramsey in voetsporen Pirlo en Pogba bij koopjesjager Juventus

Reacties

Juventus heeft opnieuw gretig gebruik gemaakt van het Bosman-arrest. Aaron Ramsey komt transfervrij over van Arsenal en voegt zich daarmee in een illuster gezelschap. VI zet zijn voorgangers op een rij.

Ramsey in voetsporen Pirlo en Pogba bij koopjesjager Juventus

In de zomer van 2006 leidde hij Italië als aanvoerder naar de wereldtitel, maar werd zijn club Juventus als gevolg van het Calciopoli-schandaal teruggezet naar de Serie B. Fabio Cannavaro besloot daarop de overstap te maken naar Real Madrid, waar hij enkele maanden na zijn komst werd verkozen tot Wereldvoetballer van het Jaar. Na drie seizoenen in Spanje pikte Juventus hem transfervrij op. De inmiddels 35-jarige verdediger startte uitstekend aan zijn tweede periode in Turijn, maar uiteindelijk vertrok hij een jaar later alweer naar Al-Ahli.

Anderhalf jaar na de transfervrije komst van Cannavaro pikte Juventus opnieuw een gratis wereldkampioen op. Luca Toni kwam over en tekende een contract voor achttien maanden. De op dat moment 33-jarige spits bleef uiteindelijk exact een jaar speler van De Oude Dame, waar hij twee keer scoorde in zestien officiële duels. Het verblijf van Toni bij Juventus was geen groot succes. Toch heeft hij een plekje in de geschiedenisboeken veroverd, want op 8 september 2011 maakte hij tijdens de oefenwedstrijd tegen Notts County het eerste doelpunt in het Juventus Stadium.

Een van de beste transfers uit de Juventus-geschiedenis is die van Andrea Pirlo in de zomer van 2011. AC Milan liet hem op 32-jarige leeftijd transfervrij vertrekken, omdat het de selectie wilde verjongen. Juventus profiteerde dankbaar en legde de spelmaker voor drie seizoenen vast. Het bleek een gouden zet, want met Pirlo werd de club uit Turijn vier seizoenen op rij kampioen. De oude middenvelder speelde liefst 164 officiële wedstrijden en scoorde daarin negentien keer, waarvan vijftien directe vrije trappen. Medio 2015 stapte hij over naar New York City FC.

Ook de komst van Paul Pogba kan makkelijk tot beste Juventus-transfers ooit worden gerekend, want de Fransman kwam gratis binnen en vertrok als duurste speler uit de clubgeschiedenis. Een jaar na Pirlo arriveerde Pogba in Turijn, nadat hij had geweigerd zijn contract met Manchester United te verlengen. Op 21-jarige leeftijd slaagde hij er al snel in zich in de basis te spelen en in vier jaar kwam hij tot 34 doelpunten in 178 officiële wedstrijden. Ieder seizoen werd besloten met de landstitel en in de zomer van 2016 keerde hij voor 105 miljoen euro terug naar Manchester United.

Meer dan honderd keer scoorde hij voor Athletic de Bilbao en zijn naam werd bij veel clubs genoemd. Juventus won uiteindelijk de slag om de transfervrije Fernando Llorente. Bij zijn nieuwe club begon de 28-jarige spits uitstekend. Llorente scoorde zestien keer in zijn eerste seizoen in de Serie A. Slechts zes spelers deden het beter. Zijn tweede seizoen verliep een stuk minder, al kreeg hij als invaller nog wel speeltijd tijdens de verloren Champions League-finale tegen Barcelona. Llorente verkaste na twee jaar naar Sevilla.

Twee jaar na de komst van Pogba slaagde Juventus erin om nog een groot Frans talent transfervrij vast te leggen. Kingsley Coman weigerde zijn contract met Paris Saint-Germain te verlengen en stapte in de zomer van 2014 over naar Turijn, waar de achttienjarige vleugelaanvaller in totaal slechts 22 wedstrijden speelde en één keer scoorde. Na één seizoen vertrok hij naar Bayern München, dat hem twee jaar huurde en medio 2017 definitief inlijfde. In totaal betaalde de Duitse grootmacht 28 miljoen euro voor de talentvolle Coman.

Ook in de zomer van 2015 slaagde Juventus erin om transfervrij een wereldkampioen te strikken. Dit keer Sami Khedira, die in 2014 met Duitsland de mondiale eindronde won en dat jaar met Real Madrid de Champions League pakte. Een jaar later zette hij zijn handtekening onder een vierjarig contract in Turijn, waar hij nog altijd actief is. In totaal speelde de nu 31-jarige middenvelder al 124 officiële duels voor Juventus en scoorde daarin 21 keer. De afgelopen drie seizoenen werd hij telkens kampioen met De Oude Dame.

Na acht seizoenen Barcelona, waarin hij zes keer kampioen werd en drie keer de Champions League won, wilde Dani Alves in de zomer van 2016 iets nieuws. Het werd Juventus, waar de toen 33-jarige rechtsback uit Brazilië een contract voor twee seizoenen tekende. Zijn dienstverband in Turijn bleef uiteindelijk maar beperkt tot één jaar, want hij liet zijn contract na nog geen twaalf maanden ontbinden. Dani Alves maakte na 33 duels en zes doelpunten de overstap naar Paris Saint-Germain.

Na jarenlang iedere zomer een grote naam transfervrij te hebben opgepikt, bleef het medio 2017 erg stil. Een jaar later ging Juventus echter weer vrolijk verder, want de 24-jarige Emre Can werd opgepikt bij Liverpool. De middenvelder is straks, net als Khedira, een van de concurrenten voor Ramsey. In zijn eerste seizoen speelde de Duitser tot dusver 22 officiële wedstrijden en scoorde daarin twee keer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.