Ramselaar leidt Utrecht naar zege en berooft Twente van ongeslagen status

FC Utrecht heeft zaterdag de tweede zege van het seizoen geboekt in de Eredivisie. Het tot zaterdag nog ongeslagen FC Twente werd verslagen in De Galgenwaard, ondanks een vliegensvlugge voorsprong van de Tukkers.

FC Utrecht
FC Utrecht
2 - 1
FC Twente
FC Twente

Twente heeft er dit seizoen tot nu toe een handje van om heel vroeg op voorsprong te komen. Het gebeurde tegen Feyenoord (Václav Cerny na twee minuten), Fortuna Sittard (Queensy Menig na tien minuten) en een week geleden tegen Willem II (Danilo na twee minuten). FC Utrecht, voorafgaand aan de wedstrijd net als Twente nog ongeslagen, was dus gewaarschuwd voor de dadendrang vanaf de aftrap van de Tukkers.

Utrecht was dan wel gewaarschuwd, maar daar had Twente geen boodschap aan. Al na vijftien seconden lag de bal erin voor de bezoekers. Cerny werd weggestoken aan de rechterkant en gaf voor. De bal werd nog aangeraakt en kwam bij Danilo terecht, die vrijstaand raak schoot voor 0-1. Voor de Braziliaanse aanvaller, gehuurd van Ajax, was het al zijn vijfde goal van het seizoen.

Het duurde even voordat Utrecht zich had herpakt van de openingstreffer. Halverwege de eerste helft had de thuisploeg nog geen schot op doel gelost. Ook Utrecht-doelman Thijmen Nijhuis, die de voorkeur kreeg boven Maarten Paes, werd in die fase niet meer getest. Paes werd onlangs positief getest op het coronavirus, maar zat tegen Twente weer bij de selectie. Vlak voor rust kwam Utrecht wel op gelijke hoogte, nadat Moussa Sylla eerder nog stuitte op Joël Drommel. Bart Ramselaar haalde snoeihard uit nadat een voorzet vanaf de rechterkant onvoldoende werd weggewerkt.

Waar Twente in de eerste helft al vroeg scoorde, deed Utrecht dat na rust. Weer was er een rol voor Ramselaar weggelegd. De middenvelder zette de bal voor op Sander van de Streek, die met wat geluk kon aannemen doordat verdediger Julio Pleguezuelo struikelde. Van de Streek nam aan met links en schoot binnen met rechts: 2-1.

Wat Ron Jans daarna ook probeerde, Twente kreeg het niet meer voor elkaar om voor veel gevaar te zorgen en misschien nog 2-2 te maken. De oefenmeester bracht Lazaros Lamprou, Halil Dervisoglu en Gijs Smal in, maar dat haalde weinig uit. Het bleef wel tot het einde spannend, mede doordat de 3-1 van Ramselaar werd afgekeurd vanwege buitenspel. Menig kopte in de extra tijd nog wel naast uit een voorzet van Lamprou. Daar bleef het bij in Utrecht.

Utrecht, dat nog een wedstrijd tegoed heeft ten opzichte van de concurrentie, staat nu op negen punten uit vijf duels. Twente staat op de ranglijst nog boven de Domstedelingen. Jans en zijn mannen pakten in de eerste vijf wedstrijden al elf punten.