Rake kopbal bezorgt knokkende Socceroos eerste WK-zege sinds 2010

Reacties

Australië heeft de eerste WK-zege sinds 2010 geboekt. The Socceroos versloegen met hangen en wurgen Tunesië. Een rake kopbal van Mitchell Duke was genoeg voor de overwinning.

Rake kopbal bezorgt knokkende Socceroos eerste WK-zege sinds 2010
Tunesië
Tunesië
0 - 1
Australië
Australië

Australië en Tunesië begonnen het duel allebei met één wijziging ten opzichte van hun openingswedstrijd. Bondscoach Graham Arnold koos bij The Socceroos voor Fran Karacic op de rechterflank. Hij verving Nathaniel Atkinson, die in de verliespartij tegen Frankrijk (1-4) nog speelde. De Afrikaanse opponent deed na het gelijke spel tegen Denemarken (0-0) eveneens één wissel. Naim Sliti verving Anis Slimani.

Na de volksliederen besloot vooral Australië het initiatief naar zich toe te trekken. De ploeg van de Arnold, oud-speler van NAC Breda en Roda JC, werd na elf minuten ook gevaarlijk. Een vrije trap van Aaron Mooy kwam bij oud-Spartaan Craig Goodwin terecht, maar zijn poging ging voorlangs. Aan de andere kant kon een door Sliti opgezette aanval in de kiem gesmoord worden door de goed verdedigende Harry Souttar.

De sterke openingsfase van Australië, dat met veel opportunisme Tunesië terugdrong, werd bekroond met een treffer. Aanvaller Duke was de man die de score opende. De spits kreeg de bal op het hoofd gelegd van Goodwin en kopte raak (0-1). Met enig fortuin, want in aanloop naar de treffer legde nota bene de Duitse scheidsrechter Daniel Siebert per ongeluk een Tunesische verdediger neer. Omdat hij daar gold als dood spel-opbject kon de VAR echter niet ingrijpen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het was voor Tunesië pas de tweede keer in elf wedstrijden dat er een doelpunt geïncasseerd moest worden. Een antwoord konden de Afrikanen echter niet geven. Althans, niet op basis van technische capaciteiten. Het werd vooral onvriendelijk, dankzij de bikkelharde ploeg. Typerend voor de onmacht was de manier waarop wisselspeler Hannibal Mejbri vanaf de bank de bal tegen de geblesseerde Duke aan besloot te schieten. Legio aan harde overtredingen volgde. Buiten een kansje van Jebali wist Tunesië enkel via Msakni gevaarlijk te worden. Hij schoot rakelings naast.

Eerste WK-zege sinds 2010
In de tweede helft schroefde Tunesië de duimschroeven aan. The Socceroos bleven zich echter kranig verweren. Sterker, het was juist Australië dat de grootste kans kreeg. Invaller Jamie MacLaren vond de instormende Mathew Leckie, maar de buitenspeler kon zijn teen voor het lege doel net niet tegen de bal drukken. Een afstandsschot van Msakni kon de geroutineerde Mathew Ryan aan de andere kant niet van zijn stuk brengen.

Een slotoffensief moest Tunesië helpen in de zoektocht naar de gelijkmaker. Daardoor was de eerste WK-zege sinds 2010 voor Australië binnen handbereik. Mede dankzij een paar ingrepen van Ryan en zijn formidabel spelende defensie lukte het voor het eerst in twaalf jaar dan ook weer. En daardoor heeft de ploeg van Arnold plots een kans om zelfs een ronde verder te reiken. Voor Tunesië lijkt het toernooi na de laatste groepswedstrijd ten einde te komen, tenzij een gigantische stunt tegen Frankrijk volgt.

Wereldkampioenschap

Stand Groepsfase Groep D Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
3
2
0
1
6-3
+3
6
2
Australië
3
2
0
1
3-4
-1
6
3
Tunesië
3
1
1
1
1-1
0
4
4
Denemarken
3
0
1
2
1-3
-2
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Meer Wereldkampioenschap
Meer over Wereldkampioenschap
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.