Qatar completeert droomtoernooi en dompelt Doan in rouw

Qatar heeft verrassend de Azië Cup gewonnen. Het gastland van het WK 2022 versloeg in de finale Japan, waar FC Groningen-smaakmaker Ritsu Doan basisspeler was.

Japan
Japan
1 - 3
Qatar
Qatar

Doan was met Japan erg sterk op weg naar de finale. In de laatste drie duels kreeg de ploeg geen enkele goal tegen. Op het moment suprême ging het in de twaalfde minuut echter al mis in Abu Dhabi. Ali Almoez werd in het strafschopgebied aangespeeld en scoorde vanaf een meter of veertien met een omhaal. De Japanse keeper Shuichi Gonda zag er niet goed uit.

Gonda moest in de 27ste minuut al opnieuw vissen. Abdulaziz Hatim krulde de bal vanaf ruim twintig meter buiten het bereik van de Japanse goalie in de linkerhoek. Japan had dan wel het initiatief op basis van het balbezit, maar creëerde weinig. In de eerste helft was er geen enkel schot op doel.

Met het inbrengen van Newcastle United-speler Yoshinori Muto werd na ruim een uur het startsein gegeven voor het slotoffensief. Japan zette aan en maakte in de 69ste minuut de aansluitingstreffer via Takumi Minamino, die scoorde na een steekpass door het hart van de Qatarese defensie. Het leverde uiteindelijk niets op voor Japan, want in de 82ste minuut zorgde Akram Afif vanaf de strafschopstip voor de 1-3.

Paspoort
Tijdens het toernooi om de Azië Cup is er ophef ontstaan over het selectiebeleid van Qatar. De Verenigde Arabische Emiraten heeft na de verloren halve finale bij de Aziatische voetbalbond protest aangetekend omdat er twijfels waren over de speelgerechtigheid van Ali Almoez en Bassam Al-Rawi, die geboren zijn in respectievelijk Sudan en Irak. De twee wonen nog geen vijf jaar in Qatar en moeten aantonen dat een van hun ouders of grootouders uit Qatar komt, maar dat is een lastige kwestie. Er is nog niet definitief uitspraak gedaan in die zaak.