PSV verliest Lozano bij benauwde zege op FC Groningen

PSV heeft zaterdag een krappe zege geboekt op FC Groningen. De formatie van trainer Mark van Bommel maakte het zichzelf lastig, ondanks twee vroege goals van Hirving Lozano. De Mexicaan viel aan het einde van de eerste helft uit bij de koploper van de Eredivisie met een blessure aan zijn hoofd.

PSV
PSV
2 - 1
FC Groningen

PSV nam voorafgaand aan het duel afscheid van voormalig trainer Phillip Cocu en zijn assistenten Chris van der Weerden en Ruud Brood. Zijn opvolger Van Bommel koos tegen Groningen toch weer voor Gastón Pereiro op het middenveld. Een week geleden koos de trainer tegen FC Emmen (2-2) nog voor Erick Gutiérrez nadat hij Pereiro in de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen AZ al na een half uur naar de kant haalde. De Uruguayaan bewees tegen Groningen wel zijn waarde.

PSV opende mede dankzij Pereiro na een kwartier de score. Daarvoor waren er nog geen grote kansen te noteren. Pereiro vond Steven Bergwijn, die aan de rechterkant het strafschopgebied in snelde en bij de achterlijn teruglegde op Lozano, voor wie binnentikken een koud kunstje was: 1-0. Vier minuten later was het weer raak, deze keer met Pereiro als aangever. De middenvelder gaf vanaf rechts voor op Lozano, die de bal bij de tweede paal knap in het doel werkte.

Groningen liet ondertussen weinig zien, maar maakte er na ruim een half uur wel uit het niets 2-1 van. Ludovit Reis stond aan de rand van het strafgebied toen hij een afgeslagen corner voor zijn voeten kreeg. De middenvelder aarzelde niet en schoot via het lichaam van Nick Viergever raak. PSV kreeg daarna mogelijkheden op een derde treffer, maar Luuk de Jong (kopbal) en Bergwijn (schot) stuitten op keeper Sergio Padt.

Lozano
De wedstrijd leek zonder meer bijzonderheden richting de rust te gaan, tot Lozano vlak voor het einde van de eerste helft in botsing kwam met Groningen-verdediger Tim Handwerker. De twee spelers kwamen met hun hoofden tegen elkaar en de Mexicaan was er slecht aan toe. De aanvaller kreeg een tik tegen zijn slaap en moest uiteindelijk per brancard van het veld, om daarna richting het ziekenhuis te worden vervoerd voor nader onderzoek. Donyell Malen verving hem.

De aftocht van Hirving Lozano.

In de tweede helft viel er een stuk minder te beleven in Eindhoven. De grootste kans was lange tijd een schot van Pereiro dat door een Groningen-been over de achterlijn zeilde en zolang het 2-1 bleef, roken de bezoekers nog kansen. Trainer Danny Buijs bracht daarom met nog twintig minuten te gaan spits Kaj Sierhuis voor verdediger Amir Absalem. Het leverde niet veel kansen op, maar Thomas Bruns was wel dicht bij een goal. Een vrije trap van de middenvelder vloog via de muur tegen de lat. Aan de andere kant hield Padt een poging van Bergwijn uit zijn doel en diep in de extra tijd miste Mimoun Mahi nog een grote kans op 2-2. Het bleef bij 2-1 voor PSV.

PSV kan met drie punten op zak zondag naar De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax kijken. De Eindhovenaren liepen namelijk drie punten uit op de nummer twee uit Amsterdam. De voorsprong bedraagt nu vijf punten.