PSV scoort erop los en duwt FC Groningen naar de laatste plaats

PSV heeft zaterdag een heerlijk avondje beleefd tegen FC Groningen. De Eindhovenaren stonden halverwege pas met 1-0 voor, maar bouwden na rust aan een zeer ruime overwinning: 6-0. Xavi Simons liet zich opnieuw gelden en staat dankzij het fraaie doelpunt dat hij maakte nu al in de dubbele cijfers in de Eredivisie (tien treffers).

PSV
PSV
6 - 0
FC Groningen

Simons verkeert in een grootse vorm en wordt de laatste tijd bedolven onder de complimenten. PSV is druk bezig met een nieuw contract voor de negentienjarige creatieveling, die in de afgelopen wedstrijden in de voorhoede stond, maar door de basisplaats van Thorgan Hazard tegen Groningen (dat de thuiswedstrijd tegen PSV in oktober nog had gewonnen) terug naar het middenveld zakte. Ook daar speelde hij weer een uitstekende wedstrijd.

Bij de openingstreffer van Luuk de Jong, een klein kwartier na de indrukwekkende steunbetuiging aan de ernstig zieke Thijs Slegers, was Simons de aangever. Hij vond op rechts de ruimte, combineerde met Johan Bakayoko en gaf De Jong vervolgens een niet te missen kans. Voor De Jong betekende het zijn eerste Eredivisie-goal sinds 6 november, nadat hij midweeks in de bekerwedstrijd tegen FC Emmen al een einde had gemaakt aan zijn doelpuntendroogte.

PSV was in een weinig verheffende eerste helft duidelijk beter dan Groningen, dat binnen een halve minuut na rust tegen de tweede tegengoal aanliep. Simons draaide behendig weg bij zijn tegenstander en schoot vervolgens heerlijk raak. Voor de tiener betekende het zijn tiende doelpunt van dit Eredivisie-seizoen. Hij is de vertrokken Cody Gakpo nu voorbij als PSV-topscorer en heeft in de competitie alleen Anastasios Douvikas van FC Utrecht (elf goals) boven zich staan.

Het had hierna nog spannend kunnen worden, als Aimar Sher na ongeveer een uur de aansluitingstreffer op het bord had gebracht. Walter Benítez was echter scherp en hield zijn doel schoon. Aan de overkant bleef de beslissing uit toen Guus Til (halverwege ingevallen voor Hazard) verzuimde om een te korte terugspeelbal van Joey Pelupessy af te straffen, maar met een knappe kopbal uit een corner zorgde Jarrad Branthwaite even hierna alsnog voor de 3-0. Branthwaite scoorde midweeks overigens ook al twee keer tegen Emmen.

Voor Ruud van Nistelrooij was de derde goal van de avond het teken om, met het oog op de wedstrijd tegen Sevilla van donderdag, te gaan wisselen. Simons en De Jong gingen achttien minuten voor tijd naar de kant en zaten nog maar net op hun plekje, toen zij Bakayoko met een schot van afstand voor de 4-0 zagen zorgen. Vervolgens ging het snel: invaller Fábio Silva maakte nog zijn eerste goal in dienst van PSV (5-0) en Til prikte de zesde van de wedstrijd binnen.

Zo werd het opnieuw een zeer pijnlijke avond voor Groningen, dat na de zes tegengoals van deze speelronde een slechter doelsaldo heeft dan SC Cambuur en nu onderaan staat in de Eredivisie. PSV komt na de ruime overwinning op de derde plek terecht, met 42 punten. Dat zijn er twee meer dan Ajax en een minder dan Feyenoord, die zondag nog wel in actie komen in deze speelronde.