PSV rekent bij tweede poging wél af met Sparta

PSV heeft drie dagen na de eerste, mislukte poging nu wél weten af te rekenen met Sparta Rotterdam. Op Het Kasteel maakten de mannen uit de Lichtstad voor rust het verschil: 1-2, hetgeen volstond voor de volgende ronde in het bekertoernooi voor de titelhouder.

Sparta Rotterdam
1 - 2
PSV
PSV

Het eerste halfuur was nochtans een soort verlenging van de doelpuntloze remise in Eindhoven afgelopen zaterdag: PSV had de bal, Sparta had het goed staan. Sterker nog, de Rotterdammers kregen de beste kans in die periode. Vito van Crooij had ruzie met de bal, anders kon hij samen met een ploegmaat zo op 'bekerdoelman' Joël Drommel af.

André Ramalho loste even voor de goal al een waarschuwingskopbal, die net naast eindigde. Op aangeven van Érick Gutiérrez was het luttele minuten later raak: Xavi Simons verschalkte Nick Olij met een knap schot: 0-1. Op slag van rust volgde er nog een dolkstoot. Een poging van Noni Madueke werd geraakt door een Sparta-verdediger, maar week daarmee zo sterk af dat Olij opnieuw met geen mogelijkheid bij de bal kon (0-2).

Daarmee had PSV wat het wilde: een ruime voorsprong. Na rust was het aan de Brabanders om wat afwachtender te voetballen, en daardoor kwam Sparta nu helemaal niet meer in het stuk voor. En ineens, uit het niets, kwam Sparta na een uur terug in de wedstrijd. Cadeautje van Drommel, die onnodig uitkwam, de bal slecht verwerkte en het Arno Verschueren zo wel erg makkelijk maakte om Sparta terug in de wedstrijd te helpen: 1-2.

En hoe: Sparta kreeg de geest en Koki Saito was met een prachtige poging in de buurt van 2-2, de inzet van de Japanner gaf de bovenkant van de lat nog een zoen. Op de counter kreeg Simons aan de overkant de kans om de wedstrijd te beslissen, maar deze keer kon Olij wél redding brengen.

In de slotfase ging Sparta het proberen met opportunistisch voetbal. Het elftal van Maurice Steijn bracht PSV daar zo nu en dan mee aan het wiebelen, maar er was niet echt sprake van wankelen, laat staan van omvallen. Knap verdedigend werk aan Sparta-zijde hield de spanning erin, maar echt in de buurt van 2-2 kwam Sparta niet meer na de knal op de lat van Saito.

Zo leek het toch. In de vierde minuut van de blessuretijd kreeg Tobias Lauritsen na onhandig aanvalsspel van Sparta toch nog een heel goede schietkans. De Noor dwong Drommel tot een wereldredding, waarmee de doelman zijn ketser bij de 1-2 meer dan goed maakte: dit was het laatste moment van opwinding in de wedstrijd.