PSV maakt grote indruk tegen Arsenal en gaat door in Europa League

PSV heeft zich verzekerd van een vervolg in de Europa League. De ploeg van Ruud van Nistelrooij boekte voor eigen publiek een knappe 2-0 overwinning op Premier League-koploper Arsenal. Omdat concurrent Bodø/Glimt niet won bij FC Zürich (2-1 nederlaag), zal PSV als eerste of tweede eindigen in de poule. In de laatste speelronde zal blijken of PSV een tussenronde moet spelen of rechtstreeks naar de achtste finales gaat.

PSV
PSV
2 - 0
Arsenal
Arsenal

In de vooraf bekendgemaakte opstelling stond Anwar El Ghazi al spits opgesteld, maar in werkelijkheid begon hij als rechtsbuiten; Xavi Simons nam centraal voorin plaats. In de achterhoede speelde Jarrad Branthwaite op de positie van Armando Obispo, die volgens Van Nistelrooij lichte klachten had. Op de rechtsbackpositie speelde Phillipp Mwene in plaats van Jordan Teze; verder verdween Guus Til uit de basis, waardoor een plek ontstond voor Érick Gutiérrez.

Arsenal, dat met een vrij sterke opstelling aantrad in Eindhoven, haalde in de achttiende minuut opgelucht adem. Een fraai wippertje van Cody Gakpo na een steekpass van Joey Veerman resulteerde in een doelpunt, maar de aanvoerder van PSV bleek buitenspel te staan. Vlak voor de pauze werd ook een treffer van Simons afgekeurd. De spelmaker ontving de bal in het strafschopgebied, hield meerdere belagers van zich af en scoorde, maar in de aanloop bleek El Ghazi buitenspel te staan.

Arsenal liet zich zeker niet onbetuigd in de eerste helft. De Londenaren hadden een duidelijk overwicht aan balbezit en werden dreigend via Gabriel Martinelli en Martin Ødegaard. Na de pauze schoot Eddie Nketiah maar net naast; pogingen van Simons en Veerman bleken een prooi voor Aaron Ramsdale. Mede door de invalbeurt van Luuk de Jong aan het begin van de tweede helft viel de wedstrijd echter de kant van PSV op. De spits gaf de assist bij de 1-0 van Veerman en zorgde daarna met een kopbal voor de 2-0.

Tien minuten na de pauze schermde De Jong de bal af voor Rob Holding en bediende hij Veerman, die met een diagonaal schot in de rechterhoek tot scoren kwam. Na twee afgekeurde goals bleek driemaal dus scheepsrecht voor PSV. Kort na de 1-0 kopte De Jong raak uit een corner van Cody Gakpo; doelman Aaron Ramsdale zat mis. Namens Arsenal kreeg Nketiah nog een grote kans op de aansluitingstreffer: uit de draai trof hij Walter Benítez op zijn pad, waardoor PSV de nul hield.

FC Zürich
FC Zürich
2 - 1
FK Bodø/Glimt

Omdat Bodø/Glimt niet wist te winnen, plaatst PSV zich definitief voor de volgende ronde van de Europa League. Hoewel de concurrent uit Noorwegen bij rust op voorsprong kwam via Amalh Pellegrino, slaagden de Zwitsers erin om de wedstrijd in hun voordeel om te draaien. Nikola Boranijasevic zorgde in de 67e minuut voor de 1-1, waarna Antonio Marchesano in de vierde minuut van de blessuretijd voor het winnende doelpunt zorgde.