PSV komt tik van AZ te boven na opmerkelijke ingreep Van Bommel

PSV gaat als koploper van de Eredivisie de winterstop in. De formatie van trainer Mark van Bommel versloeg op eigen veld AZ, dat in de eerste helft wel op voorsprong kwam in Eindhoven. In de tweede helft stelde PSV orde op zaken.

PSV
PSV
3 - 1
AZ
AZ

Van Bommel moest noodgedwongen wijzigingen doorvoeren in zijn basiself. Daniel Schwaab was afwezig en Pablo Rosario geschorst. Achterin mocht Nicolas Isimat-Mirin weer eens starten en Gastón Pereiro nam de plek op het middenveld in. Steven Bergwijn werd vooraf al geëerd omdat hij onlangs zijn honderdste officiële wedstrijd heeft gespeeld.

De start van de Eindhovenaren was niet sterk. AZ zette goed druk en had niet veel te vrezen van PSV. Sterker nog: de bezoekers kwamen na een kwartier op voorsprong. Erick Gutiérrez leed balverlies en Mats Seuntjens leidde de counter in. Jorrit Hendrix kon hem net niet bijbenen en Isimat wandelde naar achteren. Seuntjens zag ruimte en haalde van een meter of achttien succesvol uit: 0-1.

Het schot van Mats Seuntjens is buiten bereik van PSV-doelman Jeroen Zoet.

Toen AZ via Oussama Idrissi en Fredrik Midtsjø ook nog kansen kreeg op een tweede treffer besloot Van Bommel om al na minder dan een half uur in te grijpen. Pereiro werd geslachtofferd en was duidelijk niet blij dat de jonge Michal Sadilek zijn plek overnam. PSV ging daarna wel beter spelen en kwam vlak voor rust langszij via Bergwijn. Lozano hield drie verdedigers van zich af en stuitte op keeper Marco Bizot, waarna het in de rebound alsnog raak was via Bergwijn.

PSV hoefde in de tweede helft niet lang te wachten op de voorsprong. Adam Maher hoopte een hoge pass te onderscheppen, maar werkte de bal onbedoeld in de voeten van Bergwijn die een counter opzette. Via Luuk de Jong kwam de bal terecht bij invaller Sadilek, die via Bizot scoorde: 2-1. Voor de negentienjarige Tsjech betekende het zijn eerste treffer in een officieel duel voor PSV.

Daarmee was de buit nog lang niet binnen voor PSV. Kort na de 2-1 zorgde Guus Til al bijna voor de gelijkmaker na een prachtige pass van Calvin Stengs, maar Jeroen Zoet bracht redding. Midtsjø raakte later de paal namens de Alkmaarders. Aan de andere kant keerde Bizot pogingen van Bergwijn en Angeliño. Zo bleef de amusementswaarde hoog in het Philips Stadion.

De beslissing in de wedstrijd volgde na 83 minuten in Eindhovens voordeel. Ron Vlaar haakte Denzel Dumfries, die daardoor naar de grond ging, en scheidsrechter Pol van Boekel wees naar de stip. Hirving Lozano benutte het buitenkansje voor PSV en gooide de wedstrijd in het slot: 3-1. Zo sluit PSV 2018 als koploper af.