AZ de favoriete tegenstander van PSV, vrije val Excelsior

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Koploper PSV ontvangt zaterdagavond in de laatste wedstrijd voor de winterstop AZ. Laagvliegers FC Groningen en NAC Breda hopen nog punten te sprokkelen in hun laatste duel van 2018.

AZ de favoriete tegenstander van PSV, vrije val Excelsior

FORTUNA SITTARD - FC GRONINGEN

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

• Fortuna Sittard kan het kalenderjaar een week na de verrassende zege in De Kuip in stijl afsluiten door de eerste seizoenshelft van de Eredivisie af te sluiten als een van de ploegen in het linkerrijtje. Het zou een knappe prestatie zijn voor de promovendus, die na vier speelronden nog onderaan stond.

• Fortuna Sittard blinkt de laatste weken uit in wisselvalligheid. Tegenover vier overwinningen, waarvan drie in eigen huis, stonden ook vier nederlagen. Tijdens het vorige thuisduel met AZ (0-3) leden de Limburgers de eerste nederlaag op eigen veld sinds 29 september (0-2 tegen Ajax).

• Voor FC Groningen is het uitduel met Fortuna Sittard de laatste kans om niet onder de denkbeeldige stippellijn te staan tijdens de jaarwisselingen. De huidige nummer zestien van de ranglijst verloor vorige week sensationeel van FC Emmen, maar pakte in de vijf duels daarvoor tien punten (van de veertien in totaal). 

Historie

• Fortuna Sittard en FC Groningen troffen elkaar al 27 keer in Sittard op het hoogste niveau. Met acht zeges won Fortuna het vaakst, FC Groningen nam vijf keer de punten mee naar huis. Het doelsaldo ligt erg dicht bij elkaar: 33-29.

• Peter Houtman is de topscorer aller tijden als het gaat om ontmoetingen tussen Fortuna Sittard en FC Groningen. De oud-spits van de Groningers scoorde vier keer. De meest scorende Fortuna-speler tegen Groningen is Tiny Ruijs.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Fortuna Sittard - FC Groningen: 

Seizoen Uitslag
1995/96 0-0
1996/97 0-2
1997/98 4-1
2000/01 1-1
2001/02 0-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

NAC BREDA - SC HEERENVEEN

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

• NAC Breda kan het kalenderjaar na een dramatische competitiestart nog enigszins positief afsluiten als het tegen SC Heerenveen de tweede thuiszege op rij boekt. Afgelopen zaterdag hielden de Brabanders nog een punt over aan het uitduel met PEC Zwolle (0-0), waardoor ze voorafgaand aan deze speelronde een punt boven hekkensluiter De Graafschap stonden.

• SC Heerenveen schommelt dit seizoen tussen het linker- en het rechterrijtje. De Friezen hebben dan ook moeite constant te presteren. Eerder deze maand boekte de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink voor het eerst twee zeges achter elkaar. Een derde opeenvolgende zege zat er niet in. FC Utrecht won afgelopen zondag in het Abe Lenstra Stadion: 2-3.

• Van alle keepers met minstens vijf wedstrijden achter hun naam dit Eredivisie-seizoen heeft enkel Indy Groothuizen (53%) een lager reddingspercentage dan Benjamin van Leer (58%) en Warner Hahn (59%).

Historie

• SC Heerenveen presteert van oudsher goed tegen NAC Breda. In de 44 onderlinge wedstrijden trokken de Friezen 23 keer aan het langste eind, tegenover tien zeges voor NAC. In Breda doet NAC het met zes zeges in 22 wedstrijden wel wat beter, maar ook daar neemt Heerenveen vaker de volle drie punten mee: negen keer.

• Niemand minder dan Gerald Sibon maakte de meeste doelpunten in wedstrijden tussen NAC en SC Heerenveen. De voormalig spits van de Friezen haalde zeven keer de trekker over, één keer meer dan Klaas Jan Huntelaar (SC Heerenveen) en Earnest Stewart (NAC).

De laatste vijf edities van NAC Breda - SC Heerenveen:

Seizoen Uitslag
2011/12 2-2
2012/13 1-2
2013/14 0-2
2014/15 0-2
2017/18 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV - AZ

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• PSV kan bij een overwinning op AZ de wintertitel veiligstellen. De Eindhovenaren werden getuige de ruime zeges op Excelsior (6-0) en Heracles Almelo (0-4) niet uit hun evenwicht gebracht door de eerste competitienederlaag van het seizoen in De Kuip en kunnen de zestiende zege in zeventien competitieduels boeken.

• Bij AZ is de ergste sportieve crisis wel voorbij. De Alkmaarders stonden na tien speelronden op de negende plaats na drie nederlagen op rij, maar pakten in de laatste zes wedstrijden dertien punten. Daarbij viel alleen de thuiswedstrijd tegen Willem II (0-2) uit de toon. 

'PSV kan nee zeggen tegen een bod van veertig miljoen euro'

• PSV kreeg in 2018 slechts vier Eredivisie-goals tegen in eigen huis, alleen in 1977 (2) en 1992 (5) kreeg de club minder dan zeven thuisdoelpunten tegen in de Eredivisie in een kalenderjaar.

Historie

• AZ verloor de laatste negen Eredivisie-duels met PSV en kan voor het eerst in de clubgeschiedenis tien opeenvolgende Eredivisie-ontmoetingen met een specifieke tegenstander verliezen (ook negen tegen Ajax in 1984-1996).

• PSV kwam in de laatste negentien competitiewedstrijden tegen AZ tot scoren, de laatste ontmoeting zonder een treffer was op 20 september 2008 (1-0 in Alkmaar).

• Slechts één speler scoorde vaker tegen AZ namens PSV dan Luuk de Jong (6). Mateja Kezman maakte er in het verleden liefst negen in de wedstrijden die hij speelde tegen de Alkmaarders.

De laatste vijf edities van PSV - AZ:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-0
2014/15 3-0
2015/16 3-0
2016/17 1-0
2017/18 3-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

EXCELSIOR - HERACLES ALMELO

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Christiaan Bax

Actueel

• Excelsior is de laatste weken bezig aan een vrije val op de ranglijst, al zijn de verschillen klein. De Kralingers bezetten na negen speelronde nog de achtste plaats, maar stonden na zestien speelronden veertiende met slechts een punt meer dan nummer zestien FC Groningen. De laatste zeven duels pakte Excelsior dan ook slechts vier punten (W1, G1, V5). 

• Bij Heracles Almelo zit de klad er een beetje in na het sterke eerste deel van de seizoenshelft. De ploeg van Frank Wormuth heeft afstand gedaan van de vierde plaats door vijf van de laatste zes wedstrijden te verliezen. Tegen Excelsior kan Heracles de eerste uitzege sinds 16 september boeken (3-5 bij SC Heerenveen).

• Geen Eredivisie-ploeg incasseerde in 2018 zoveel doelpunten als Excelsior (71), Heracles Almelo is daarna de ploeg met de meeste tegentreffers in dit kalenderjaar (62).

Historie

• Excelsior won zeven van de achttien Eredivisie-duels met Heracles Almelo (39%, G4, V7 – thuis & uit): van alle huidige Eredivisie-ploegen die de Kralingers minimaal twee keer troffen won de ploeg alleen van Fortuna Sittard procentueel vaker (45%).

• In eigen huis is Excelsior regelmatig de baas over Heracles Almelo. Vijf van de negen ontmoetingen werden gewonnen, tegenover slechts twee nederlagen. Ook het doelsaldo spreekt voor zich: 21 om 12.

De laatste vijf Eredivisie-edities van Excelsior - Heracles Almelo:

Seizoen Uitslag
2011/12 0-2
2014/15 3-1
2015/16 1-3
2016/17 3-1
2017/18 2-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV kan borst natmaken, traditioneel lastige opgave Ajax
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.