Promes stevent af op titel na beslissende rol in topper

Quincy Promes blijft zich maar onderscheiden in het shirt van Spartak Moskou. Zondagavond was de Oranje-international opnieuw van doorslaggevend belang, ditmaal in de kraker tegen Zenit Sint-Petersburg. Koploper Spartak versloeg de achtervolger in een rechtstreeks gevecht: 2-1.

Spartak stevent in Rusland mede dankzij negen goals en zeven assists (tot vandaag) van Promes af op de eerste landstitel sinds 2001. Om de kampioensdroom waar te maken was het zondag zaak de aanval van Zenit af te slaan. Bij een overwinning in Moskou zou de ploeg van Mircea Lucescu het gat verkleinen tot vijf punten.

Met dank aan Promes liep Spartak juist verder weg van Zenit. De 25-jarige aanvaller opende in de 21ste minuut de score met zijn tiende doelpunt van het seizoen en stuurde tien minuten voor tijd Aleksandr Samedov met een steekbal op weg naar het winnende doelpunt. Een kwartier eerder had Artem Dzyuba gelijkgemaakt.

Niets lijkt de eerste titel in zestien jaar daardoor nog in de weg te staan. Door de vierde zege op rij heeft Spartak de voorsprong op Zenit vergroot tot elf punten. Regerend kampioen CSKA Moskou is de nieuwe nummer twee, maar het gat op de ranglijst met de stadgenoot is eveneens groot (tien punten).

Met nog zeven duels te gaan lijkt Promes de champagne daarom al koud te kunnen zetten. De man die in de zomer van 2014 voor 11,5 miljoen euro overkwam van FC Twente, is ook dit seizoen weer een van de grote sterren van Rusland. Met tien goals en acht assists is hij de meest waardevolle speler van de Premier Liga.