Promes al in dubbele cijfers na zorgeloze generale Ajax

Reacties

Ajax heeft zaterdag geen fout gemaakt in aanloop naar de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen Lille. De ploeg van trainer Erik ten Hag won met ruime cijfers van Heracles Almelo en boekte daarmee de twaalfde zege van dit Eredivisie-seizoen.

Promes al in dubbele cijfers na zorgeloze generale Ajax
© Pro Shots
Ajax
Ajax
4 - 1
Heracles Almelo
Heracles Almelo

Ten Hag wijzigde zijn elftal maar op één plek ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht van twee weken eerder (4-0). Perr Schuurs verving centraal achterin de geblesseerde Joël Veltman. Bij Heracles was Mauro Júnior niet fit genoeg om te starten en dus stond Sebastian Jakubiak aan de aftrap. Na een vroege kans voor Dusan Tadic, die stuitte op keeper Janis Blaswich, kreeg de aanvallende middenvelder van de bezoekers mogelijkheden. Na een goede actie van Lennart Czyborra schoot Jakubiak van afstand net naast en even later belandde een poging van hem in de handen van Andre Onana na goed werk van Tim Breukers.

Perr Schuurs stond voor het eerst sinds 14 september weer in de basis bij Ajax.
© Pro Shots
Perr Schuurs stond voor het eerst sinds 14 september weer in de basis bij Ajax.

Zo was Heracles zeker niet naar Amsterdam gekomen om alleen maar tegen te houden. Ajax hield echter vrij eenvoudig stand en kwam via Hakim Ziyech bijna op voorsprong, ware het niet dat Blaswich een uitstekende redding in huis had op het schot in de kruising van de spelmaker. Kort daarna was het alsnog raak voor Ajax. Enigszins gelijk aan de goal in de Champions League tegen Chelsea gaf Ziyech de bal scherp voor en kopte Quincy Promes bij de tweede paal binnen: 1-0.

In de tweede helft schakelde Ajax een tandje bij en was het Almeloos verzet vrij snel gebroken. Promes en Ziyech schoten eerst nog over het doel, waarna Daley Blind het probeerde met een bekeken diepe bal. De verdediger bereikte Zakaria Labyad, die met een schuiver voor 2-0 zorgde. De 3-0 liet niet lang op zich wachten. Weer was het Ziyech die voorgaf en Promes schoot nu raak bij de tweede paal; zijn tiende goal van dit Eredivisie-seizoen. Zo was er niets aan de hand voor de thuisploeg, maar Ajax kreeg halverwege de tweede helft wel een tegenvaller te verwerken. Noussair Mazraoui moest met een blessure van het veld en werd vervangen door Sergiño Dest.

Hakim Ziyech en Zakaria Labyad vieren een treffer van Ajax.
© Pro Shots
Hakim Ziyech en Zakaria Labyad vieren een treffer van Ajax.

Ajax leek het vervolgens in een fase wel te geloven, terwijl Heracles nog voor de 3-1 ging. Schuurs hield een poging van invaller Mohammed Osman van de lijn, kort nadat Mauro Júnior net niet bij een voorzet van Czyborra kon komen. Zo lieten de bezoekers Ajax een paar keer schrikken, maar tot een doelpunt kwam het nog niet. Ten Hag gunde Klaas Jan Huntelaar en Razvan Marin ook nog speeltijd. Ziyech ging met nog tien minuten te gaan naar de kant omdat hij - zo leek het - ietwat last had.

In de slotfase vielen er nog twee treffers. Invaller Dest pikte eerst een doelpunt mee. Promes speelde Huntelaar aan, die Dest bediende. De verdediger haalde uit en zag de bal via de hak van Huntelaar in het doel verdwijnen, waardoor de treffer op naam kwam van de spits. In de extra tijd ging Dest echter ook nog in de fout, waardoor Cyriel Dessers op het doel af ging en Onana verschalkte. Zo had Heracles toch de eretreffer te pakken.

Ajax staat na veertien wedstrijden op 38 punten en behoudt de voorsprong van zes punten op nummer twee AZ. Woensdag gaat de ploeg van Ten Hag om 21.00 uur op bezoek bij Lille voor de vijfde wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. Heracles staat op de achtste plaats met 21 punten.

Alle Eredivisie-duels van dit weekend begonnen met een minuut stilte als actie tegen racisme.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
3
Feyenoord
25
14
8
3
50-35
+15
50
4
PSV
26
14
7
5
54-28
+26
49
5
Willem II
26
13
5
8
37-34
+3
44
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Pröpper over Ziyech-Promes-recept: 'Dat is kwaliteit, lastig te verdedigen'
'Wisselvallige Schuurs deed soms dingen die hij in Lille niet kan doen'
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Heracles Almelo
Meer over Heracles Almelo
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.