Presidentiële lof voor Oekraïne: 'Ongelooflijk gaaf!'

Reacties

De overwinning van Oekraïne op Zweden in de achtste finale van het EK is uitgebreid gevierd door het hele land. De winnaars kregen lof uit alle hoeken, ook van de president.

Presidentiële lof voor Oekraïne: 'Ongelooflijk gaaf!'
© Pro Shots
Zweden
Zweden
nv
1 - 2
Oekraïne
Oekraïne

Oekraïne overleefde voor het eerst in de historie de groepsfase op het EK en het sprookje duurt dus voort. 'Dit was ongelooflijk gaaf. Alle respect voor jullie jongens, jullie zijn echte strijders', schreef president Volodymyr Zelenskyy na de winstpartij in Glasgow.

Op advies van uitblinker Oleksandr Zinchenko werd het een flink feestje in Oekraïne. De ex-PSV'er werd verkozen tot Man of the Match door de UEFA. Hij opende de score tegen Zweden en leverde de assist op de beslissende treffer vlak voor tijd. 'Dit is een historische prestatie', zei Zinchenko bij het in ontvangst nemen van zijn persoonlijke trofee. 'Mijn advies aan iedereen: laten we dit groots vieren. Je leeft maar één keer en deze prestatie herhalen we misschien nooit meer.'

De goede prestatie van Oekraïne komt op het juiste moment, want er was onrust in het land over de nationale ploeg. De Oekraïners maakten weinig indruk tijdens de groepsfase, waarin onder andere werd verloren van Nederland. 'Het was moeilijk om me te concentreren op deze wedstrijd', zei Zinchenko dan ook. 'Omdat we zoveel kritiek kregen na onze drie groepswedstrijden.' Oekraïne ging uiteindelijk als slechtste van de beste nummers drie door.

Artem Dovbyk nam de gele kaart voor lief na zijn winnende goal tegen Zweden.
© Pro Shots
Artem Dovbyk nam de gele kaart voor lief na zijn winnende goal tegen Zweden.

Artem Dovbyk werd uiteindelijk de held van de avond. Op aangeven van Zinchenko kopte hij in de extra tijd van de verlenging de 1-2 binnen tegen Zweden. Dovbyk was trots, maar wilde niets weten van de lof die hij toegezwaaid kreeg. 'Ik denk niet dat ik een held ben, ondanks dat iedereen dat tegen mij zegt. Ik kom nu pas een beetje terug in de realiteit, maar ik denk niet dat ik ga slapen nacht. Deze nacht gaat lang duren', voorspelde de spits.

Voor bondscoach Andriy Shevchenko kunnen zijn spelers niet meer stuk na dit resultaat. 'Ik wil mijn team bedanken voor hun inzet en de heldenmoed die ze hebben laten zien. Ik ben zo dankbaar aan iedereen die ons gesteund heeft. Mijn familie en kinderen waren in het stadion, ik wilde dit zo graag bereiken. Met deze prestatie en inzet heeft ons team de liefde van het hele land verdiend.'

Voor een vervolg van het sprookje zal Oekraïne een flinke horde moeten nemen. In de kwartfinale wacht Engeland als tegenstander. Deze wedstrijd wordt komende zaterdag in Rome afgewerkt.

Oekraïne
Oekraïne
0 - 4
Engeland
Engeland
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.