Oekraïne maakt deelnemersveld voor kwartfinale compleet

Reacties

Oekraïne heeft zich dinsdag als laatste land geplaatst voor de kwartfinales van het EK. De wedstrijd tegen Zweden leek op een strafschoppenserie af te stevenen, maar vlak voor tijd sloeg Artem Dovbyk toch nog toe.

Oekraïne maakt deelnemersveld voor kwartfinale compleet
© Pro Shots
Zweden
Zweden
nv
1 - 2
Oekraïne
Oekraïne

Oekraïne eindigde in Groep C achter Nederland en Oostenrijk, maar ging als een van de beste nummers drie toch naar de knock-outfase. Daarin trof het Zweden, dat verrassend bovenaan was geëindigd in Groep E. Waar Nederland en Oostenrijk sneuvelden tegen Tsjechië en Italië, daar slaagde Oekraïne er wel in om het toernooi een vervolg te geven. 

De avond begon al goed voor de mannen van Andriy Shevchenko. Oleksandr Zinchenko zette zijn ploeg na een klein halfuur op voorsprong, door na een prachtige pass (buitenkant voet) van Andrey Yarmolenko hard binnen te schieten. De Zweedse doelman Robin Olsen kreeg nog wel een hand tegen de bal, maar slaagde er niet in om de inzet te keren.

Voor het openingsdoelpunt hadden beide ploegen al aardige mogelijkheden gekregen. Namens Zweden kwam het gevaar van Alexander Isak, wiens schot maar net naast de voor hem verkeerde kant van de paal kwam. Na de goal van Zinchenko leek Oekraïne de boel redelijk onder controle te hebben, maar uit het niets viel vlak voor rust toch de gelijkmaker. Een van richting veranderd schot van Emil Forsberg leverde de middenvelder al zijn vierde doelpunt van dit EK op.

Voor Emil Forsberg is het een bijzonder EK.
© Pro Shots
Voor Emil Forsberg is het een bijzonder EK.

Forsberg maakte in de tweede helft ook bijna zijn vijfde goal, wat hem op gelijke hoogte met topscorer Cristiano Ronaldo zou brengen. Het geplaatste schot van de Zweed spatte echter op de paal uiteen. Dit gebeurde slechts een minuut nadat aan de overkant van het veld ook Sergiy Sydorchuk de paal had geraakt. De tweede helft kende zo een spectaculair begin en kreeg nóg een bal op het aluminium. Weer had Forsberg geen geluk: deze keer raakte hij de lat.

In het restant voetbalden beide ploegen naar een verlenging toe en het was dan ook geen verrassing dat er een extra halfuur bij kwam. Zweden kwam in deze extra speeltijd met tien man te staan, toen Marcus Danielson na een VAR-ingreep met direct rood naar de kant werd gestuurd. Oekraïne leek niet van de overtalsituatie te kunnen profiteren, maar vlak voor de strafschoppenserie sloeg de ploeg toch nog toe. Invaller Dovbyk maakte zich onsterfelijk door de 1-2 binnen te koppen.

Oekraïne gaat zich nu opmaken voor een ontmoeting met Engeland, in de kwartfinale van het EK. De overige landen bij de laatste acht zijn Italië, België, Zwitserland, Spanje, Denemarken en Tsjechië.

De beoordelingen van Zweden - Oekraïne:

Zweden
Robin Olsen 6,5
Mikael Lustig 6
(83. Emil Krafth) 5,5
Victor Lindelöf 6
Marcus Danielson 4,5
Ludwig Augustinsson 5,5
(83. Pierre Bengtsson) 5,5
Sebastian Larsson 6
(97. Viktor Claesson) -
Kristoffer Olsson 6
(101. Filip Helander) -
Albin Ekdal 6,5
Emil Forsberg 7,5
Dejan Kulusevski 7
(97. Robin Quaison) -
Alexander Isak 6
(97. Marcus Berg) -
Bondscoach: Janne Andersson 6
Oekraïne
Georgi Bushchan 6,5
Illya Zabarnyi 6,5
Sergei Kryvtsov 5,5
Mykola Matviyenko 5,5
Oleksandr Karavaev 6
Sergei Sydorchuk 5
(118. Roman Bezus) -
Taras Stepanenko 7
(95. Evgeny Makarenko) -
Oleksandr Zinchenko 8
Andrei Yarmolenko 7
(106. Artem Dovbyk) -
Roman Yaremchuk 6,5
(91. Artem Besedin) -
(101. Viktor Tsygankov) -
Mykola Shaparenko 5,5
(61. Ruslan Malinovskyi) 6,5
Bondscoach: Andriy Shevchenko 6,5
Scheidsrechter: Daniele Orsato 6,5
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.