Portugal komt met ijzersterk antwoord op goal Serie A-sensatie

Portugal heeft in Polen overtuigend zijn tweede wedstrijd in de Nations League gewonnen. Daarmee verpestte het de jubileumwedstrijd van Robert Lewandowski, die donderdagavond zijn honderdste interland speelde.

Polen
Polen
2 - 3
Portugal
Portugal

De jubilaris lijkt voor de komende tijd een nieuwe partner te hebben gevonden bij de nationale ploeg. Een maand na gedebuteerd te zijn, begon Krzysztof Piatek opnieuw in de basis. De 23-jarige Pool barst van het vertrouwen na een wonderbaarlijke start bij zijn nieuwe club Genoa. De aankoop van 4,5 miljoen euro scoorde negen keer in zijn eerste zeven Serie A-wedstrijden en was bovendien in de bekerontmoeting met Lecce vier keer trefzeker.

Tegen Portugal leek het de avond van de man in vorm te worden. Piatek kopte in de achttiende minuut al raak uit een corner nadat doelman Rui Patrício miszat. Polen raakte het initiatief snel kwijt en de bezoekers werden almaar sterker. Dat resulteerde na ruim een halfuur in de gelijkmaker van André Silva, die bij zijn nieuwe club Sevilla ook uitstekend op dreef is (zeven goals in acht La Liga-duels). De spits reageerde alert bij een voorzet van Pizzi en werkte van dichtbij de bal voorbij Lukasz Fabianski: 1-1.

Het vlot combinerende Portugal nam zelfs nog voor rust de leiding. Na een geweldige lange pass van Rúben Neves kwam Rafa Silva vrij voor de keeper. Op het moment dat de Benfica-speler wilde schieten, gleed Kamil Glik de bal in eigen doel. De voorsprong deed recht aan het wedstrijdbeeld en werd vroeg in de tweede helft al groter. Bernardo Silva schoot vanaf de rand van het strafschopgebied de 1-3 binnen.

Zo werd het gemis van Cristiano Ronaldo goed opgevangen. De sterspeler is in opspraak geraakt door een verkrachtingszaak, maar eerder was al duidelijk dat de aanvaller dit kalenderjaar zijn interlandcarrière op een laag pitje zou zetten om zo goed mogelijk te wennen bij zijn nieuwe club Juventus.

Er was nog wel een oprisping van Polen, dat een kwartier voor tijd terugkwam tot 2-3 via Jakub Blaszczykowski. Portugal liet vervolgens bij diverse kansen na de wedstrijd te beslissen, maar behield de voorsprong wel. De EK-winnaar van 2016 heeft nu zes punten na twee duels in Groep 3 van Divisie A. Polen en Italië hebben allebei één punt.