Portugal komt met de schrik vrij op recordavond Ronaldo

Reacties

Portugal heeft de eerste EK-wedstrijd dinsdag met pijn en moeite gewonnen. Het door duizenden mensen gesteunde Hongarije bleek een taaie tegenstander voor de regerend Europees kampioen, die de wedstrijd pas in de slotfase naar zich toe trok.

Portugal komt met de schrik vrij op recordavond Ronaldo
© Pro Shots
Hongarije
Hongarije
0 - 3
Portugal
Portugal

Als regerend EK-winnaar is Portugal ook voor deze editie een van de favorieten voor de eindzege, maar de poulefase is allesbehalve een makkie te noemen met naast Hongarije ook Duitsland en Frankrijk in de poule. In afwachting van de confrontaties met die twee landen moest Portugal dinsdag vooral winnen. Daarbij stonden Cristiano Ronaldo en zijn ploeggenoten wel tegenover twaalf man. Hongarije werd volop gesteund in een uitverkochte Puskás Arena, waar liefst 67 duizend mensen op de tribune zaten.

Het ging Portugal lang niet zo makkelijk af als sommigen vooraf misschien hadden gedacht. De gasten domineerden en creëerden enkele kansen, maar hadden moeite om door de Hongaarse muur te breken. Keeper Peter Gulacsi keerde een inzet uit de draai van Diogo Jota en van dichtbij slaagde Ronaldo er niet in om de bal in het doel te krijgen. De superster brak bij het betreden van het veld wel meteen een record. Hij is de enige speler die op vijf verschillende EK's heeft geacteerd. Hongarije loerde ondertussen op spaarzame momenten om Portugal pijn te doen, zoals bij een vrije trap in de 35ste minuut, toen Adam Szalai in de handen van keeper Rui Patrício kopte.

In de tweede helft was het een stuk minder eenrichtingsverkeer voor Portugal. Sterker nog: Hongarije kreeg meer kansen op de overwinning. Roland Sallai stuitte op Patrício en even later slaagde Attila Szalai er niet in om de bal bij de tweede paal de juiste richting in te koppen. Ondertussen liet Ronaldo wel erg weinig van zich zien. De belangrijkste doelpoging van Portugal na de rust was een schot van afstand van Bruno Fernandes dat werd gepakt door Gulacsi. Szabolcs Schön was namens Hongarije de eerste die wel raak schoot, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Even mocht de volle Puskás Arena juichen. Szabolcs Schön was namelijk de eerste die wel raak schoot, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. Dat bleek terecht, want Schön, die een verleden heeft bij Ajax, stond duidelijk achter de laatste verdediger. Even daarna werkte Raphaël Guerreiro de bal er aan de andere kant in. Zijn poging werd van richting veranderd, waardoor Gulacsi kansloos was. Doordat Willi Orban daarna Rafa Silva vloerde, kreeg Ronaldo de kans om zijn recorddoelpunt op een EK te maken. Dat deed hij, waardoor hij in zijn eentje EK-topscorer aller tijden is. Ronaldo vergrootte zijn totaal in de extra tijd ook nog nadat hij Gulacsi had omspeeld en de 0-3 binnentikte. Zo werd het toch een grote uitslag voor Portugal.

De beoordelingen van Hongarije-Portugal:

Hongarije

Gulacsi 6
Botka 6,5
Orban 5
At. Szalai 5,5
Lovrencsics 6
Kleinheisler 6
(78. Siger) -
Nagy 5,5
Schäfer 6,5
(66. Négo) -
Fiola 5,5
Ad. Szalai 6,5
Sallai 6,5
(78. Schön) -
Bondscoach: Marco Rossi 6

Portugal

Rui Patrício 6
Nelson Semedo 6
Rúben Dias 6,5
Pepe 6
Guerreiro 7
Danilo 6,5
William Carvalho 6
(81. Sanches) -
Bruno Fernandes 6
(89. João Moutinho) -
Cristiano Ronaldo 7
Diogo Jota 6
(81. André Silva) -
Bernardo Silva 5,5
(71. Rafa Silva) -
Bondscoach: Fernando Santos 6,5
Scheidsrechter: Çakir 6,5
Bekijk hier al onze video's
Meer Hongarije
Meer over Hongarije
Meer Portugal
Meer over Portugal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.