Paspoortaffaire houdt Italië in de greep

De Italiaanse voetbalwereld volgt gespannen de onderzoeken naar de valse paspoorten van Serie A-spelers. Achtentwintig spelers staan onder verdenking. Zes onderzoeksrechters houden zich bezig met de zaken. In acht van de achtentwintig gevallen is het voor de onderzoeksrechter duidelijk dat er sprake is van strafbare feiten.

De spelers die beschuldigd worden van het spelen op een vals paspoort zijn: Juan Veron (Lazio Roma), Alvaro Recoba (Internazionale), Dida (AC Milan), Alberto, Warley, Jorginho (Udinese), Jeda en Dedé (Vicenza). Deze spelers hebben volgens de onderzoeksrechter gespeeld op een ten onrechte verkregen paspoort. Veel Italiaanse clubs hebben zich door het opstellen van Zuid-Amerikaanse spelers op een EU-paspoort de mogelijkheid verschaft meer niet EU-spelers aan te trekken en op te stellen. Veel Zuid-Amerikanen bleken op basis van Italiaanse of Portugese voorouders over een EU-paspoort te kunnen beschikken. In de genoemde acht gevallen zegt de rechter over voldoende bewijzen te beschikken om aan te tonen dat de spelers een ten onrechte verkregen EU-paspoort hebben.

Van een grote groep spelers wordt nog onderzocht in hoeverre zij over een vals reisdocument beschikken. Het gaat om: Sosa, Diaz, Navas (inmiddels Espanyol) en Toledo van Udinese, Guglielminpietro, Coloccini, Chamot en Ayala (inmiddels Valencia) van AC Milan, De Gregorio en Markic van Bari, Quiroga en Pineda van Napoli, Aldair, Guigou, Cafu, Aldair, Zago en Fabio Junior van AS Roma, Zanetti van Internazionale, Almeyda en Amoroso van Parma.

Bekijk hier al onze video's