Pareltje Groeneveld volstaat voor Jong Oranje in Andorra

Jong Oranje heeft geen fout gemaakt in de groepsfase van de EK-kwalificatiereeks. De ploeg van Art Langeler won met 0-1 van Andorra en blijft koploper Engeland in de nek hijgen.

Arnaut Groeneveld liet zich opnieuw zien bij Jong Oranje. De aanvaller van NEC was donderdag het lichtpuntje aan Nederlandse kant bij de 1-4 oefennederlaag tegen België en dinsdag schoot hij Oranje vijf minuten voor rust met een schitterende vrije trap op voorsprong tegen Andorra. (zie video onder). Na twee interlands staat de teller zodoende op twee goals voor Groeneveld.

De fraaie treffer van Groeneveld was een zeldzaam hoogtepunt van Oranje in een slechte eerste helft, op een zeer slecht bespeelbaar veld. Nederland had de thuiswedstrijd nog met 8-0 gewonnen van Andorra, maar de uitwedstrijd verliep een stuk moeizamer. De beste uitgespeelde kans voor rust was zelfs voor de thuisploeg. Keeper Justin Bijlow voorkwam een openingstreffer van Ricard Fernandez.

Kort voor rust kwam Oranje dankzij het kunststukje van Groeneveld op voorsprong en niet lang na de onderbreking kwam Steven Bergwijn dicht bij een tweede Nederlandse treffer. Zijn schot werd echter net genoeg afgeremd door Andorra-doelman Molne Iker Alvarez. Langeler hoopte dat dit de eerste van vele kansen zou zijn, maar de bondscoach werd teleurgesteld.

Oranje verbeterde zich niet in aanvallend opzicht en werd in een saai duel nauwelijks gevaarlijk. De minimale voorsprong kwam echter geen moment serieus in gevaar en dus kreeg Nederland wat het wilde: de drie punten. De ploeg van Langeler staat in EK-kwalificatiegroep 4 tweede, met op het moment van schrijven twee punten minder dan Engeland. De Engelsen spelen echter nog tegen nummer vier van de groep Oekraïne.

De volgende groepswedstrijd voor Oranje is op 6 september en dat is een kraker: de ploeg gaat dan op bezoek bij groepsfavoriet Engeland.