Palermo en Suarez redders van Argentinië en Uruguay

In een doelpuntrijk duel heeft Chili zich als het derde Zuid-Amerikaanse land verzekerd van deelname aan het WK. Argentinië klom door een doelpunt in blessuretijd ten koste van Ecuador naar de vierde plaats.

Colombia-Chili 2-4Arturo Vidal bezorgde Chili een valse start in Medellin door de bal in de zeventiende minuut in eigen doel te werken. Nog voor het rustsignaal hadden de gasten de 1-0 achterstand omgezet in een 2-1 voorsprong. Waldo Ponce maakte er in de 35ste minuut 1-1 van en een minuut later stond de wedstrijd op zijn kop na de 1-2 van Humberto Suazo.

Ook de tweede helft bood spektakel. Colombia, dat ook nog kans maakte op het WK, kwam terug tot 2-2 via Giovanni Moreno. Het laatste woord was toch voor Chili. Een kwartier voor tijd maakte Jorge Valdivia er 2-3 van. Fabian Orellana zorgde er met zijn goal voor dat het feest in Chili kon losbarsten.

Argentinië-Peru 2-1De Argentijnse ploeg zocht na het rustsignaal onder begeleiding van helse fluitconcerten de kleedkamer op. Halverwege was de stand nog 0-0. Argentinië domineerde wel, maar doelpunten bleven uit.

Dat veranderde in de tweede helft al snel. Pablo Aimar stuurde debutant Gonzalo Higuaín met een pass de diepte in en de aanvaller van Real Madrid zorgde voor de bevrijdende openingstreffer. Bij die ene goal leek het te blijven in Buenos Aires.

De slotminuten waren echter nog bijzonder hectisch. Hernan Rengifo zorgde in de 87ste minuut voor ongeloof door Peru met een rake kopbal naast Argentinië te brengen. De Argentijnse bondscoach Diego Maradona kon echter nog opgelucht ademhalen. In blessuretijd tikte Martin Palermo alsnog de winnende goal binnen.

Ecuador-Uruguay 1-2Door een doelpunt van Luis Valencia in de 67ste minuut leek Ecuador de vierde plaats in handen te houden. Uruguay balanceerde op de rand van de afgrond, maar de virtuele uitschakeling voor het WK duurde slechts twee minuten. Ajacied Luis Suarez bracht de stand in de 69ste minuut alweer in evenwicht. En in blessuretijd pakten de gasten zelfs nog de winst. Diego Forlán (foto) benutte een strafschop: 1-2.

Venezuela-Paraguay 1-2Het al voor het WK geplaatste Paraguay leek het oordeel te vellen over Venezuela. De gasten wonnen met 2-1 door doelpunten van Salvador Cabañas en Oscar Cardozo. Door de late zege van Uruguay op Ecuador kan Venezuela in theorie nog als vijfde eindigen. Uruguay en Ecuador moeten op de laatste speeldag verliezen en Venezuela zelf moet een monsterzege boeken op Brazilië.

Na Brazilië en Paraguay is Chili zeker van een plaats op het WK. De Chilenen verzamelden in 17 wedstrijden 30 punten. Argentinië komt op 25 punten en dat is er één meer dan Uruguay. Ecuador was de grote verliezer. Het land zakte van de vierde naar de zesde plaats, maar is met 23 punten nog in de race voor de vierde dan wel de vijfde plaats die recht geeft op het spelen van een play-off tegen de nummer vier van de CONCACAF-zone.

Woensdag valt de beslissing. Argentinië gaat dan op bezoek in Uruguay. Ecuador speelt een uitwedstrijd tegen het al geplaatste Chili. Venezuela moet zoals gezegd op bezoek in Brazilië.