Paal en lat staan monsterzege voor Barcelona in de weg

Barcelona heeft zijn laatste competitiewedstrijd van 2015 zonder al te veel moeite gewonnen. In Camp Nou won de koploper in La Liga met 4-0 van Real Betis. Door de vier treffers vestigden de Catalanen en passant een nieuw Spaans doelpuntenrecord.

In een incidentrijke eerste helft kwam een bij vlagen laconiek spelend Barcelona na 29 minuten op voorsprong via Betis-verdediger Heiko Westermann. De Duitser tikte de bal in eigen doel uit een rebound van een gemiste strafschop van Neymar. Vier minuten later leverde een oogstrelende combinatie tussen Neymar en Lionel Messi de tweede Catalaanse treffer op. Het was Messi die zijn vijfhonderdste officiële optreden voor de club opfleurde met zijn 425ste doelpunt in Calataanse dienst.

Behalve de twee tegentreffers liep Betis nog meer schade op in de eerste 45 minuten. Verdedigers Bruno González en Westermann moesten vanwege blessures vroegtijdig naar de kant terwijl trainer Pepe Mel naar de tribune werd gestuurd door scheidsrechter Iñaki Bikandi.

Betis-doelman Adán is ongelukkig in botsing gekomen met Lionel Messi en bezorgt daarna ook ploeggenoot Juan Manuel Vargas moeilijke seconden. De charge op Messi was de aanleiding voor de penalty in de 29ste minuut.

Meteen na rust tilde Luis Suarez de marge naar drie goals nadat hij door Sergio Busquets prachtig was vrijgespeeld. Het was voor de Uruguayaanse spits alweer het 25ste doelpunt van het seizoen, in 25 wedstrijden. Daar waar Betis het de thuisploeg in de eerste helft nog met fysiek spel moeilijk maakte, was het verzet van de middenmoter na de 3-0 definitief gebroken.

Barcelona had daarna volop kansen de marge verder uit te bouwen, maar twee keer de lat (bij pogingen van Dani Alves en Messi) en één keer de paal (Neymar) voorkwamen een grotere afstraffing voor Betis. In de eerste helft had Neymar ook al de lat geraakt toen hij uitgleed bij het nemen van zijn strafschop. Uiteindelijk bracht opnieuw Suarez in de 83ste minuut alsnog de vierde Catalaanse treffer op het scorebord, na een oogstrelende assist met de hak van Neymar.

Barcelona finisht het kalenderjaar 2015 op 180 treffers, een nieuw Spaans doelpuntenrecord. Het vorige record was in handen van aartsrivaal Real Madrid, dat in 2014 tot 178 goals kwam in 63 officiële duels. Barcelona sloot het jaar af met 65 officiële duels in de benen.

De selectie van Barcelona poseert vóór de wedstrijd tegen Real Betis met de vijf gewonnen prijzen in 2015: de landstitel, de Copa del Rey, de Champions League, de Europese Super Cup en het WK voor clubs