Overzicht: alle winnaars van het FIFA-gala in Parijs

Reacties

Maandagavond vond in Parijs het jaarlijkse FIFA-gala plaats. Lionel Messi en Alèxia Putellas werden daar gekroond als besten van 2022. Namens Nederland vielen Sarina Wiegman en Virgil van Dijk in de prijzen. Een overzicht van alle winnaars.

Overzicht: alle winnaars van het FIFA-gala in Parijs
© Pro Shots

The FIFA Special Best Award

De avond in Parijs begon met een schitterend eerbetoon aan Pelé, die in 2022 overleed. Na fraaie woorden van onder anderen de Braziliaanse Ronaldo nam Pelé's vrouw Marcia Aoki een speciale award in ontvangst voor alles dat Pelé voor het voetbal betekend heeft.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

The Best FIFA Men's Player

Lionel Messi bleef concurrenten Kylian Mbappé (tweede) en Karim Benzema (derde) een straatlengte voor en won The Best FIFA Men's Player-award voor de tweede keer. Messi kreeg ook de stem van Ronald Koeman en Virgil van Dijk, zo bleek uit de stemlijst die de FIFA publiceerde.

The Best FIFA Women's Player

Alèxia Putellas werd de eerste vrouw worden die de FIFA-award prolongeert. De 29-jarige aanvoerder van Barcelona leidde haar club in 2022 naar de finale van de Champions League, die werd verloren van Olympique Lyonnais. Putellas werd wel topscorer van het toernooi. Alex Morgan en Beth Mead werden respectievelijk tweede en derde.

FIFA Puskás Award

Niet Richarlison, maar Marcin Oleksy veroverde de Puskás Award voor het mooiste doelpunt van 2022. De mindervalide Pool scoorde op vergelijkbare wijze als de Braziliaan, maar dan wel op krukken. Oleksy won de award vooral dankzij de vele stemmen van het FIFA-panel. Bij de fans was de treffer van Richarlison het populairst.

The Best FIFA Men's Coach

Carlo Ancelotti won met Real Madrid wéér de Champions League, maar moest zijn meerdere erkennen in Lionel Scaloni. Bij de stemmen van de coaches, de aanvoerders, de media én de fans scoorde Scaloni het hoogst. Ancelotti werd tweede, Pep Guardiola eindigde als derde.

The Best FIFA Women's Coach

Een hattrick voor Sarina Wiegman. De Nederlandse coach leidde Engeland in juli naar een historische Europese titel en blies de concurrentie weg bij de FIFA-verkiezing. Sonia Bompastor en Pia Sundhage volgen op geruime afstand. Wiegman won de award dus voor de derde keer, een historische prestatie.

The Best FIFA Men's Goalkeeper

De trainers gaven bij het stemmen de voorkeur aan Thibaut Courtois, maar het was Emiliano Martínez die er met de trofee vandoor ging. Vooral bij de fans was de dertigjarige Argentijn het populairst. Een nieuwe mijlpaal voor de doelman, die zijn land mede aan het WK-goud hielp.

The Best FIFA Women's Goalkeeper

Mary Earps werd de opvolger van Christiane Endler. De keeper van Manchester United en de Engelse nationale ploeg sprak bij haar dankwoord onder anderen mooie woorden richting haar bondscoach, Sarina Wiegman. 'Ik heb bijna geen woorden meer over om jou te bedanken, dankzij jou beleef ik dingen waar ik nooit over had durven dromen.'

FIFA Fan Award

Met bijna 42 procent van de stemmen ging de FIFA Fan Award naar de Argentijnse fans, die het WK in Qatar kleur gaven. De Japanse fans, die de tribunes in de WK-stadions spik en span achter lieten, werden tweede. Abdullah Alsulmi, die 1600 kilometer te voet aflegde om het WK bij te wonen, werd derde.

FIFA Fair Play Award

Luka Lochoshvili won de Fair Play-award voor zijn alerte optreden in februari 2022. De 24-jarige Georgiër, toen nog spelend voor Wolfsberger AC, zag dat tegenstander Georg Teigl van Austria Wien bewusteloos naar de grond ging en dreigde te stikken. Lochoshvili ondernam razendsnel actie en voorkwam dat Teigl zijn tong inslikte.

FIFA FIFPRO Men's World 11

Thibaut Courtois, Achraf Hakimi, Virgil van Dijk, Cancelo Kevin De Bruyne, Casemiro, Luka Modric, Lionel Messi, Karim Benzema, Erling Haaland en Kylian Mbappé werden door hun collega's verkozen tot de beste elf van 2022.

FIFA FIFPRO Women's World 11

Bij de vrouwen ging die eer naar Christiane Endler, Lucy Bronze, María León, Wendie Renard, Leah Williamson, Lena Oberdorf, Alèxia Putellas, Keira Walsh, Sam Kerr, Beth Mead en Alex Morgan.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.