Östersunds FK, wonder van Zweden en Galatasaray-beul

Reacties

Nog voordat het nieuwe voetbaljaar goed en wel is begonnen, is het Europese seizoen van Galatasaray al ten einde. De Turkse grootmacht ging in de tweede voorronde van de Europa League onderuit tegen een club die pas in 1996 werd opgericht, in 2010 nog op het vierde niveau speelde in Zweden en in april pas de eerste prijs in de clubhistorie pakte.

Östersunds FK, wonder van Zweden en Galatasaray-beul

Östersunds FK is een ware wonderploeg. Zo'n zeshonderd kilometer ten noorden van hoofdstad Stockholm wordt door een Engelsman gebouwd aan wat de nieuwe topclub van Zweden moet worden. Graham Potter was nog nooit hoofdcoach geweest toen hij die functie begin 2011 aangeboden kreeg bij Östersunds. De keuze voor de Engelsman had alles te maken met de goede banden van technisch directeur Daniel Kindberg met Swansea City, waar hem door Graeme Jones, de assistent van voormalig Swansea-manager Roberto Martínez, werd aangeraden het eens met Potter te proberen.

Zo geschiedde. De inmiddels 42-jarige coach zorgde voor twee achtereenvolgende promoties en hielp Östersunds in 2015 aan het debuut op het hoogste niveau. In april van dit jaar werd met de nationale beker de eerste prijs veroverd, met als beloning het huidige Europa League-avontuur. Wat het geheim is achter het succes? Potter draagt zijn onorthodoxe manieren om een team te smeden aan als reden. 'Als je een speler als mens wilt ontwikkelen, moet je zorgen voor oncomfortabele ervaringen. Ik laat ze voortdurend kennismaken met iets nieuws, zodat ze weten dat ze op het veld als team moeten doorbijten in lastige situaties. Als ze zich niet op hun gemak voelen.'

Het gevolg van die gedachtegang is dat de selectie van Östersunds in de voorbije jaren een variant op de balletvoorstelling Het Zwanenmeer ten tonele bracht, boeken schreef en kunstexposities organiseerde. De stunt tegen Galatasaray moet allerminst een toevalstreffer zijn. Hoe ambitieus de club is, werd nog maar eens duidelijk toen Kindberg vorig jaar in een interview met Aftonbladet werd gefeliciteerd met de achtste plaats. 'Achtste? Dat is beschamend. Wij gaan de Allsvenskan winnen', antwoordde de man die inmiddels voorzitter is. Eerst wacht donderdagavond in de Europa League nog het duel met het Luxemburgse Fola. Op naar de groepsfase.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.