Oranje-opponent Zweden toont veerkracht tegen Portugal

In een oefenduel bij Portugal heeft Zweden op knappe wijze een 2-0 achterstand omgebogen in een 2-3 zege. De huidige nummer twee in de kwalificatiepoule van Oranje tankte daardoor nog maar wat zelfvertrouwen. Dat deden Wit-Rusland en Luxemburg, andere opponenten van het Nederlands elftal uit Groep A, niet.

Portugal – Zweden 2-3
Zweden was al met een gezonde dosis vertrouwen afgereisd naar Portugal door de 4-0 kwalificatiezege op Wit-Rusland van zaterdag. Toch leek het duel in de eerste helft uit te draaien op een gemakkelijke avond voor Portugal.

Allereerst vestigde Cristiano Ronaldo de schijnwerpers op zich. De topscorer aller tijden van Portugal liep na achttien minuten een voorzet van Gelson Martins binnen en tekende zo voor zijn 71ste interlandgoal. Daarmee werd hij de meest scorende nog actieve international ter wereld. Het all time-record van Iraniër Ali Daei, 109 goals in 149 interlands, is evenwel nog even buiten bereik voor de vedette van Real Madrid.

De 1-0 in de maak. Die openingstreffer van Cristiano Ronaldo was al zijn 36ste officiële goal voor club en land in 39 optredens dit seizoen.

Tien minuten voor rust kwam Zweden op een 2-0 achterstand. Andreas Granqvist, ex-FC Groningen, tikte op ongelukkige wijze een voorzet in zijn eigen doel. Met de goede eerste helft gaf Portugal, de nummer twee van poule B met drie punten achter het na vijf duels nog foutloze Zwitserland, een goed vervolg aan de 3-0 kwalificatiezege van zaterdag op Hongarije. Ook in dat duel was Ronaldo twee keer trefzeker.

Terwijl de fans er na rust eens goed voor gingen zitten, was het niet Ronaldo die de aandacht trok maar de Zweed Viktor Claesson. In de 57ste minuut kuste hij een aanvankelijk op niets uitlopende aanval tot leven door in tweede instantie bij de eerste paal binnen te schieten. Kort na de aftocht van de in de basis gestarte Heerenveen-aanvaller Sam Larsson zorgde Claesson ook voor de 2-2. De middenvelder van FK Krasnodar kwam na een corner net voor zijn tegenstander en zag zijn inzet in het doel belanden.

Uiteindelijk volgde voor Zweden zelfs nog de ultieme beloning. Een zeer knullige eigen goal van João Cancelo in de 93ste minuut (hij liep de bal op twee meter van zijn doel binnen) zorgde immers nog voor een zege, die vooral prestige oplevert. Zweden is in de Groep van Oranje de nummer twee, met drie punten voorsprong op Nederland. Op 10 oktober van dit jaar besluiten de twee landen in een mogelijk cruciaal duel de kwalificatiecyclus.

Macedonië – Wit-Rusland 3-0
De nummer voorlaatst uit de kwalificatiepoule van Oranje ging flink onderuit. Wit-Rusland, dat in Groep A pas twee punten verzamelde, bleek tijdens het oefenduel in Skopje een maatje te klein voor Macedonië. Voor rust opende Stefan Spirovski de score en in de tweede helft was het woord met twee goals aan Goran Pandev. Een eretreffer zat er niet meer in voor Wit-Rusland, dat op 7 oktober Oranje nog zal ontvangen in een WK-kwalificatieduel.

Luxemburg – Kaapverdië 0-2
Ook de nummer laatst uit de poule van Oranje verloor vanavond in een oefenduel. Door goals van Gêgê en Júlio Tavares in de eerste 22 minuten eindigde het uiteindelijk in 0-2. Luxemburg is de eerstvolgende opponent van Oranje in de WK-kwalificatiecampagne (9 juni in De Kuip) en staat in Groep A onderaan met maar één punt. Het uitduel van 13 november 2016 eindigde voor het Nederlands elftal in een moeizame zege: 1-3.