Oranje-opponent Chili, Argentinië en Uruguay winnen

Waar het Nederlands elftal woensdagavond met 2-0 won in de uitzwaaiwedstrijd tegen Wales, daar is er vannacht ook voldoende geoefend richting het WK. Zo won Oranje-opponent Chili van Noord-Ierland en zegevierden ook Argentinië, Uruguay en Ivoorkust in hun oefenduels.

Chili-Noord-Ierland 2-0
Op 23 juni is Chili in de laatste poulewedstrijd de tegenstander van Oranje. Waar de Chilenen onlangs nog moeizaam wonnen van Egypte met 3-2, ging het ook tegen Noord-Ierland niet gemakkelijk.

Invallers Eduardo Vargas en Mauricio Pinilla hielpen de ploeg van Jorge Sampaoli pas in de slotfase aan de doelpunten en de op basis van het overwicht verdiende overwinning.

Goed nieuws was de invalbeurt van Arturo Vidal. De middenvelder van Juventus kwakkelde wekenlang met een knieblessure, maar lijkt op tijd fit voor de eerste groepswedstrijd van het WK tegen Australië (op 13 juni als Spanje en Nederland elkaar ook treffen). Hij deed een kwartier mee en liet zich direct gelden door een aandeel te hebben in het openingsdoelpunt van Vargas.

Overigens was Barcelona-aanvaller Alexis Sánchez goed voor twee assists, waarmee hij zijn waarde nog maar eens liet zien. Tegen Egypte was hij immers goed voor liefst drie verzilverde voorzetten.

Argentinië-Trinidad en Tobago 3-0
In Buenos Aires was Argentinië – door menigeen gezien als een van de favorieten voor het WK in Brazilië – een maatje te groot voor Trinidad en Tobago. Al duurde het tot op slag van rust voordat het openingsdoelpunt werd gemaakt. Rodrigo Palacio kopte raak op aangeven van Angel dí María.

Na de onderbreking was het gauw 3-0. Javier Mascherano en Maxi Rodriguez zorgen ervoor dat het na ruim een uur al lang en breed beslist was. Overigens had de score een stuk hoger kunnen uitvallen, maar de afronding van de Argentijnen liet geregeld te wensen over. Lionel Messi scoorde niet, hij raakte met een vrije trap nog wel de paal.

Argentinië neemt het tijdens de eindronde in Brazilië op tegen Bosnië-Herzegovina, Iran en Nigeria in poule C. Het eerste duel staat op het menu voor 15 juni. Op 7 juni oefenen Messi & co nog tegen Slovenië.

Uruguay-Slovenië 2-0
Nog zonder de van een knieblessure herstellende Luis Suarez won Uruguay van Slovenië door goals van Edinson Cavani voor rust en Christian Stuani na de onderbreking.

Cavani opende na 37 minuten de score in de uitzwaaiwedstrijd op aangeven van oudgediende Diego Forlán. Stuani bepaalde de eindstand een kwartier voor tijd. Daarmee scoorde hij opnieuw, want tegen Noord-Ierland (1-0) had hij ook al voor het enige doelpunt gezorgd.

Uruguay wacht in Brazilië de loodzware poule met Costa Rica, Engeland en Italië. Het lijkt erop dat Suarez het eerste duel met de Costa Ricanen zal laten schieten om tegen de twee andere toplanden wél in actie te komen.

Ivoorkust-El Salvador 2-1
In Texas had Ivoorkust alle moeite met El Salvador. Hoewel Gervinho en Didier Drogba in de achtste en 42ste minuut scoorden en zo zorgden voor een 2-0 ruststand, konden de Afrikanen het verschil in klasse na rust niet meer uitdrukken in de score. Sterker nog, via een strafschop van José Alvarez redde El Salvador de eer.

Met de nipte zege nam de ploeg van bondscoach Sabri Lamouchi weliswaar revanche voor de nederlaag van vrijdag tegen Bosnië-Herzegovina (2-1), maar is de WK-vorm nog wel ver te zoeken. Op het WK zijn in Groep C Japan, Colombia en Griekenland de tegenstanders.

Overigens bleef Manchester City-middenvelder Yaya Touré uit voorzorg aan de kant bij Ivoorkust. Hij kampt nog altijd met een bovenbeenblessure, maar lijkt het eerste duel op 14 juni te kunnen gaan halen.

Heb jij een voorspellende gave en ken jij de afloop van het WK in Brazilië? Doe dan nu mee aan de VI WK-poule en win fraaie prijzen.