Oranje stevent af op Pot 3 bij EK-loting

Reacties

Nu Oranje zich heeft geplaatst voor het EK is het uitkijken naar de loting. De kans is groot dat het Nederlands elftal in Pot 3 belandt. We schetsen de opzet.

Oranje stevent af op Pot 3 bij EK-loting
© Pro Shots
Nederland
Nederland
1 - 0
Ierland
Ierland

Bij het bepalen van de vier potten kijkt de UEFA louter naar de resultaten in deze kwalificatiecyclus. Er wordt een ranglijst van alle teams opgemaakt, waarbij eerst de groepswinnaars en daarna de nummers twee aan bod komen.

In de groepen met zes landen worden de resultaten tegen de hekkensluiter geschrapt, om zo een disbalans met de poules van vijf teams te voorkomen.

Als teams op deze ranglijst net zoveel punten hebben, wordt eerst gekeken naar het doelsaldo, dan naar het aantal gemaakte doelpunten, vervolgens naar het aantal gefabriceerde treffers in uitduels, daarna naar het aantal zeges en dan naar het aantal uitzeges. Is er dan nog geen onderscheid, dan wordt de kaartenlast erbij gepakt en als laatste criterium geldt de Nations League-ranking.

Na zeven wedstrijden totaliseert Nederland vijftien punten: het resultaat van twee nederlagen tegen Frankrijk, twee zeges op Griekenland, een triomf tegen Gibraltar en twee overwinningen versus Ierland. Daarmee staat Oranje momenteel dertiende op de algehele lijst en stevent het af op een plek in Pot 3. Stijgen zit er zeker nog in: het resultaat van dinsdag tegen Gibraltar telt mee voor de ranglijst. Nederland moet twee landen passeren voor een plek in Pot 2 (zie onderaan de hele lijst). Plek elf - en daarmee net een plaats in Pot 2 - is het maximaal haalbare, omdat de groepswinnaars dus voorrang krijgen.

Groep des doods

Bij de vorige EK-loting werd een ultieme groep des doods gevormd met Duitsland, Portugal en Frankrijk. Zij kregen nog flinke concurrentie van het verrassende Hongarije, maar kwalificeerden zich alle drie voor de achtste finales. Naast de toptwee van elke groep plaatsen ook de vier beste nummers drie zich immers voor de knock-outfase.

Als organisator belandt Duitsland sowieso in Pot 1. De ploeg van Julian Nagelsmann krijgt daarin volgens de huidige standen gezelschap van Portugal, Frankrijk, Engeland, Oostenrijk en Spanje. Nederland stevent dus af op Pot 3, net als Kroatië en Italië, die het ticket nog niet in de knip hebben. In Pot 4 zitten bij de loting trouwens maar drie landen: de laatste drie tickets worden pas in het voorjaar van 2024 vergeven via de play-offs van de Nations League.

De loting van het zeventiende EK is op zaterdag 2 december in het Elbphilharmonie in Hamburg. De ceremonie begint om 18.00 uur.

Virtuele potindeling EK:

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Duitsland* Turkije* Schotland* Slowakije*
Portugal* Denemarken* Nederland* Tsjechië
Frankrijk* Hongarije* Kroatië Zwitserland*
Engeland* Albanië* Italië Winnaar play-off
Oostenrijk* Roemenië* Servië Winnaar play-off
Spanje* België* Slovenië Winnaar play-off

*Zeker van het EK

Huidige ranking:

Groep Land Duels en punten
J Portugal 7-21
B Frankrijk 7-21
C Engeland 7-19
F Oostenrijk 8-19
A Spanje 7-18
D Turkije 7-16
H Denemarken 7-16
G Hongarije 7-15
E Albanië 7-14
I Roemenië 7-13
F België 7-17
A Schotland 7-16
B Nederland 7-15
D Kroatië 7-13
C Italië 7-13
G Servië 7-13
H Slovenië 7-13
J Slowakije 7-13
E Tsjechië 7-12
I Zwitserland 7-11
C Oekraïne 7-13
B Griekenland 7-12
H Kazachstan 7-12
E Polen 8-11
G Montenegro 7-11
J Luxemburg 8-11
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.