Oranje naar de kwartfinale met Dumfries als grote uitblinker

Reacties

Het Nederlands elftal heeft afgerekend met de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK. Met Memphis Depay, Daley Blind en Denzel Dumfries als doelpuntenmakers maakte Oranje het verschil, op weg naar de kwartfinale waarin mogelijk Argentinië de tegenstander is.

Oranje naar de kwartfinale met Dumfries als grote uitblinker
© Pro Shots
Nederland
Nederland
3 - 1
Verenigde Staten
Verenigde Staten

Bij het analyseren van de Verenigde Staten viel de fysieke kracht op het middenveld op. Mede daarom koos Louis van Gaal opnieuw voor Davy Klaassen als nummer 10, waardoor Cody Gakpo voorin als tweede aanvaller naast Memphis speelde. Zo zat Steven Bergwijn ondanks de voorkeur van Memphis voor het spelen met hem weer op de bank. Dumfries viel buiten de discussie over de invulling van de aanvalslinie, maar hij was het die tegen de Verenigde Staten uitgroeide tot misschien wel het grootste aanvallende wapen.

De rechtervleugelverdediger ging in de tiende minuut ver mee naar voren en legde de bal met een lage voorzet perfect terug op Memphis. Laatstgenoemde had veel ruimte en knalde de bal zonder aarzeling in de linkerhoek voorbij de Amerikaanse goalie Matt Turner. Aan de 1-0 ging een aanval met liefst twintig passes vooraf, meer dan bij iedere WK-goal van het Nederlands elftal sinds 1966.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat was een mooie statistiek, die in de smaak zal vallen bij Nederlandse liefhebbers van aanvallend voetbal. Verder kwamen zij weinig aan hun trekken. Oranje nam vanwege de zwaktes van Amerika weinig initiatief in de eerste helft. Zo werd centrumverdediger Tim Ream overduidelijk uitgenodigd om op te bouwen. Veel gevaar leverde het vele balbezit van de Amerikanen niet op. Andries Noppert had in de derde minuut wel knap gered op een knal van Christian Pulisic, die door een misser van Daley Blind aan de buitenspelval ontsnapte en Oranje vroeg liet schrikken met zijn grote kans.

Noppert redde vlak voor rust ook op een knal van Timothy Weah en zag een dribbel van Sergiño Dest in zijn strafschopgebied eindigen. Kort na die speldenprikjes van de Verenigde Staten deelde Oranje een dreun uit. Dumfries werd opnieuw dicht bij de achterlijn gevonden en wederom was de lage voorzet die hij verstuurde perfect. Dit keer koos hij voor het aanspelen van Blind en de linkervleugelverdediger maakte het voorbereidende werk van de andere vleugelverdediger feilloos af. Met een hard schot met rechts maakte de 98-voudig international zijn derde goal voor het Nederlands elftal: 2-0.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Inspelend op de grotere ruimtes die Amerika zou moeten toestaan bij deze tussenstand liet Van Gaal bij de start van de tweede helft Steven Bergwijn al invallen. Klaassen werd gewisseld, net als Marten de Roon, terwijl Teun Koopmeiners de tweede invaller was. In de fase na rust was er één groot schrikmoment voor Oranje. Bij een corner viel de bal na een kopbal van Weston McKennie goed voor Ream. Noppert werd door Gakpo geholpen bij het stoppen van de inzet van de centrumverdediger. Aan de andere kant kwam goalie Turner even later met de schrik vrij toen Walker Zimmerman bijna een eigen goal maakte uit een voorzet van – opnieuw – Dumfries.

Slotoffensief en genadeklap
De wedstrijd ontbrandde pas volledig na ingrepen van de Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter. Met onder anderen de ingevallen aanvaller Haji Wright als frisse kracht begon het slotoffensief. De aanvaller van Antalyaspor blies de WK-droom van de Amerikanen nieuw leven in door in de 76ste minuut voor de aansluitingstreffer te zorgen, door de bal enigszins gelukkig achter zijn standbeen langs binnen te werken.

Het antwoord van Oranje liet niet lang op zich wachten. De aanvallende kracht van de vleugelverdedigers betaalde zich in de 81ste minuut opnieuw uit. Dit keer was Dumfries niet de aangever, maar het eindstation. Uit een afgemeten voorzet van Blind werkte de rechtsback de bal bij de tweede paal binnen. De 3-1 van Dumfries was de genadeklap voor de Amerikanen. Oranje trok de voorsprong over de streep en kan gaan toeleven naar de kwartfinale. Daarin is Argentinië of Australië vrijdag de tegenstander. Die landen staan zaterdagavond (20.00 uur) tegenover elkaar.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO. Nu 50% korting op VI PRO. De eerste 3 maanden voor slechts €4,99

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer Verenigde Staten
Meer over Verenigde Staten
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.