Oranje mag dankzij Moreno-show gaan denken aan EK-clash met Oekraïne

Reacties

Spanje heeft ervoor gezorgd dat Nederland in de poulefase van het EK 2020 zeer waarschijnlijk gaat spelen tegen Oekraïne. La Roja sloot de kwalificatiereeks dankzij een glansrol Gerard Moreno af met een ruime thuiszege op Roemenië, waardoor er weer iets meer duidelijk is geworden over de poule-indeling voor het eindtoernooi.

Oranje mag dankzij Moreno-show gaan denken aan EK-clash met Oekraïne
© Pro Shots
Spanje
Spanje
5 - 0
Roemenië
Roemenië

De kaarten in Groep F waren vóór de wedstrijden van maandagavond al geschud. Spanje had zich in een eerder stadium al soeverein gekwalificeerd voor het EK, afgelopen vrijdag volgde Zweden dat voorbeeld door te winnen bij Roemenië, dat (net als poulegenoot Noorwegen) een herkansing krijgt in de play-offs. Die Zweedse zege van een paar dagen geleden was overigens ook goed nieuws voor het Nederlands elftal: omdat de Roemenen zich niet rechtstreeks hebben geplaatst voor het Europees kampioenschap, speelt Oranje alle groepsduels (drie stuks) in de eigen Johan Cruijff Arena in Amsterdam.

Roemenië - dat dus kansloos was voor directe plaatsing, maar door de prestaties in de Nations League via de achterdeur alsnog kans maakt op EK-deelname - werd in Madrid maandagavond voor rust alle kanten op gespeeld. Al na vier minuten leek het 1-0 voor Spanje worden, maar de rake kopbal van José Luis Gayà werd nog afgekeurd. Kort daarna tekende Fabian Ruíz alsnog voor de openingsgoal door een rebound binnen te schieten, waarmee hij het startsein gaf voor een eenvoudige avond.

Halverwege stond het namelijk 4-0, met grote dank aan Villarreal-aanvaller Moreno. Hij knikte een afgemeten pass van Santi Cazorla binnen voor 2-0, tikte daarna van dichtbij raak en zag op slag van rust hoe zijn lage voorzet door Adrian Rus in zijn eigen goal werd gegleden. Het was voor de 27-jarige spits een volgend hoofdstuk in zijn opmerkelijke interlandcarrière. Hij maakte een maand geleden pas zijn debuut, tekende afgelopen vrijdag tegen Malta (7-0) voor zijn allereerste interlandgoal én gaf in die wedstrijd drie assists, waarna hij tegen Roemenië dus wederom de spotlights pakte.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na de pauze vond Spanje het wel welletjes, tot opluchting van Roemenië: er kwam nog maar één goal (van Mikel Oyarzabal) bij. Door die uitslag is de kans levensgroot dat het Nederlands elftal tijdens het EK in een poule komt met Oekraïne. Aangezien al duidelijk is dat Oranje komende zomer in Groep C zit én dat er een aantal landen sowieso níét in diezelfde poule terecht kunnen komen, krijgt de ploeg van bondscoach Ronald Koeman gezelschap van België of Oekraïne. Als Nederland dinsdag wint van Estland (en Duitsland tegelijkertijd 'gewoon' wint van Noord-Ierland), dan is het honderd procent zeker dat het Oekraïne wordt.

Zweden
Zweden
3 - 0
Faeröer Eilanden
Faeröer Eilanden

Een paar dagen na de kwalificatie-euforie stond er voor Zweden een thuisduel met de Faeröer op de rol, een feestwedstrijd in Solna die bijzonder moeizaam op gang kwam. Sterker nog: de eerste enorme kans was voor de bezoekers, maar keeper Kristoffer Nordfeldt (ex-SC Heerenveen) redde knap op een harde volley van dichtbij. Kort daarna was het alsnog raak voor Zweden, toen Sebastian Andersson een voorzet van Markus Danielsson fraai in de verre hoek kopte.

Die 1-0 voorsprong werd in de tweede helft uitgebouwd, al kregen de Faeröer eerst wéér een grote mogelijkheid. Het waren de twintigjarige Mattias Svanberg en good old John Guidetti (ex-Feyenoord) die de eindstand bepaalden en daarmee de Zweedse feestavond nog wat glans gaven.

Malta
Malta
1 - 2
Noorwegen
Noorwegen

Net als Roemenië was Noorwegen al verzekerd van een plek in de play-offs om een EK-ticket: Martin Ødegaard en co wonnen eerder namelijk hun poule in Divisie C van de Nations League. Het uitduel met Malta was dus alleen nog maar voor de eer en de wedstrijdpremies, en werd nipt gewonnen door de Scandinaviërs. Na een lage voorzet frommelde Joshua King van dichtbij de 0-1 binnen, na de gelijkmaker van Paul Fennech miste de aanvaller van Bournemouth in de tweede helft een penalty, maar hij had het geluk dat landgenoot Alexander Sørloth (ex-FC Groningen) vlak daarvoor al voor de 1-2 had gezorgd.

EK-kwalificatie

Stand Groep F EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Spanje
10
8
2
0
31-5
+26
26
2
Zweden
10
6
3
1
23-9
+14
21
3
Noorwegen
10
4
5
1
19-11
+8
17
4
Roemenië
10
4
2
4
17-15
+2
14
5
Faeröer Eilanden
10
1
0
9
4-30
-26
3
6
Malta
10
1
0
9
3-27
-24
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.