EK-loting: over groepshoofden, opponent Oranje en poule des doods

Reacties

Nu negentien landen al zeker zijn van een EK-ticket gaat het vizier al voorzichtig op de loting van zaterdag 30 november. Oranje kan daar alleen nog in de koker verdwijnen als groepshoofd bij puntenverlies van Duitsland tegen Noord-Ierland, maar het hoeft voor Nederland helemaal niet nadelig te zijn om in Pot 2 te zitten.

EK-loting: over groepshoofden, opponent Oranje en poule des doods
© Pro Shots

Dat is namelijk de plek van Oranje als het dinsdag thuis wint van Estland en Duitsland geen fout maakt tegen de Noord-Ieren. De ploeg van Ronald Koeman is dan de beste van alle nummers twee, waarvan alleen de nummers één en twee een plek in Pot 2 krijgen. Dat zou betekenen dat Nederland op een groepshoofd stuit, maar een aantal landen is sowieso geen optie doordat van hen al vast staat in welke poule ze terechtkomen.

Dat zit zo. Nederland is als mede-organisator sowieso ingedeeld in Groep C en ontloopt daardoor vier collega-gastlanden die als groepshoofd gaan deelnemen aan de loting: Italië, Engeland, Spanje en waarschijnlijk Duitsland. Engeland en Italië waren al zeker van een plek in Pot 1 en na maandagavond geldt dat ook voor Spanje. Duitsland kan zich daar dinsdag bijvoegen door Noord-Ierland te verslaan en zo Oranje voor te blijven.

In dat scenario blijven er slechts twee potentiële groepshoofden over aan wie Nederland kan worden gekoppeld tijdens de loting: België en Oekraïne. Dat stelde zondag zijn plek in Pot 1 veilig door in de extra tijd een punt uit het vuur te slepen op bezoek bij Servië (2-2). Frankrijk mag als niet-gastland op dit moment nog hopen op een rol als groepshoofd, maar de kans is dus groot dat Duitsland nog over de wereldkampioen heen gaat.

POTENTIËLE GROEPSINDELING EK 2020

Groep A Groep B Groep C
Italië Pot 1 Pot 1
Pot 2 Rusland Nederland
Pot 3 Denemarken Pot 3
Pot 4 Pot 4 Pot 4
(Roemenië)
Groep D Groep E Groep F
Engeland Spanje Duitsland
Pot 2 Pot 2 Pot 2
Pot 3 Pot 3 Pot 3
Pot 4 Pot 4 Pot 4
(Schotland) (Ierland) (Hongarije)

(Tussen haakjes staan gastlanden die zich nog kunnen plaatsen, via de kwalificatiereeks of de play-offs).

Dat gebeurt namelijk in het scenario dat Duitsland thuis wint van Noord-Ierland, wat gezien de krachtsverhoudingen niet onwaarschijnlijk is (in Belfast werd het 0-2). In dat geval zijn er met Italië, Engeland, Duitsland en Spanje vier groepshoofden die Oranje niet kan treffen, omdat zij automatisch in een andere poule terecht komen. En dat zou weer betekenen dat Oekraïne zou worden toegewezen aan Groep C, de poule van Oranje.

Dat heeft te maken met de restrictie van de UEFA dat Oekraïne bij de loting niet in dezelfde poule kan worden ingedeeld als Rusland, waarmee het in oorlog is. Rusland zit hoe dan ook in Poule B en zou in bovengenoemd scenario gezelschap krijgen van België, dat in de kwalificatiereeks ook al de tegenstander was. Na maandagavond is overigens duidelijk dat ook Denemarken, gastland met Kopenhagen als speelstad, in de poule bij Rusland komt.

Er is ook nog een kans dat Nederland wel groepshoofd wordt. Allereerst moet het dan zelf winnen van Estland en moet Duitsland niet winnen van Noord-Ierland. Oranje is dan de winnaar van Groep C en moet dan een beter doelsaldo hebben dan Frankrijk. Daarvoor moet Nederland met minstens drie goals verschil winnen van Estland. Hoe dan ook is nu al duidelijk dat Oranje niet kan loten tegen Duitsland, Engeland, Italië en Spanje.

Poule des doods
Nu bijna alle kaarten zijn geschud, wordt ook duidelijk dat met Frankrijk en Portugal de regerend- en Europees kampioen waarschijnlijk niet tot de groepshoofden zullen behoren. Er is zelfs een poule des doods mogelijk als de Fransen (Pot 2) en de Portugezen (Pot 3) tijdens de loting bij elkaar in een groep komen. Nederland zou dat dus niet kunnen overkomen als het ook in Pot 2 terecht komt, maar een van bovengenoemde groepshoofden wel.

De potindeling voor de loting wordt volledig bepaald op basis van de eindstanden in de EK-kwalificatiereeks. Daarvoor worden bij de groepen met zes landen (Ft/m J) de resultaten tegen de hekkensluiter geschrapt. De zes groepswinnaars met de meeste punten worden vervolgens groepshoofd, de vier overige komen met de twee beste nummers twee in Pot 2 terecht. Pot 3 is voor de zes overige nummers twee. De twee slechte nummers twee vormen samen met vier landen die uit de play-offs doorstromen Pot 4.

Fictieve stand die potindeling bepaalt

NUMMERS ÉÉN NUMMERS TWEE
Pot 1 Rusland 8-18 (+11)
Italië 8-24 (+22) Portugal 8-17 (+16)
België 7-21 (+21) Pot 3
Engeland 8-21 (+31) Turkije 8-17 (+7)
Spanje 8-20 (+17) Nederland 7-16 (+12)
Oekraïne 8-20 (+13) Denemarken 8-16 (+17)
Frankrijk 8-19 (+15) Oostenrijk 8-16 (+5)
Pot 2 Zweden 8-15 (+7)
Duitsland 7-18 (+18) Tsjechië 8-15 (+2)
Zwitserland 8-17 (+13) Pot 4
Kroatië 8-17 (+10) Hongarije* 7-12 (-1)
Polen 7-16 (+7) Finland 8-12 (-2)

* Heeft zich nog niet geplaatst voor het EK.

'Als je van Frankrijk en Duitsland wint, ben je een EK-favoriet'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.