Oranje Leeuwinnen starten OKT met spectaculaire zege

Het Nederlands vrouwenelftal is uitstekend begonnen aan het olympisch kwalificatietoernooi. In het stadion van ADO Den Haag werd Zwitserland met 3-4 verslagen.

Tussen de 57ste en de 63ste minuut werd het verschil gemaakt door de Oranje Leeuwinnen. Het was sterspeelster Vivianne Miedema die haar ploeg op voorsprong zette, waarna het via Mandy van den Berg en Shanice van de Sanden zelfs 4-1 werd, een klap die de Zwitsers uiteindelijk net niet te boven kwamen.

Nederland begon nog dramatisch aan de wedstrijd. De Zwitserse dames namen al in de vierde minuut de leiding via Fabienne Humm na niet al te sterk defensief werk van de ploeg van Arjan van der Laan. Langzaam maar zeker werd Nederland sterker en dat leverde in de 29ste minuut de verdiende gelijkmaker. Na een flinke beuk in de rug kreeg Oranje een strafschop en Manon Melis wist wel raad met dan buitenkansje.

In de tweede helft werd Zwitserland definitief over de knie gelegd. Tussen de 57ste en de 63ste minuut scoorden de Nederlandse dames drie keer. Miedema (foto, links) maakte de 1-2 na een fraaie actie, haar 23ste doelpunt in 33 interlands. Aanvoerder Van den Berg kopte de 1-3 tegen de touwen en na een fraaie aanval over vele schijven werd het zelfs 1-4 door invaller Van de Sanden.

Shanice van der Sanden (tweede van links) viert feest met haar ploeggenoten na het maken van de 1-4 tegen Zwitserland.

Na wederom zwak defensief werk kwam Zwitserland via Rahel Kiwic terug tot 2-4. Ramona Bachman maakte er zeven minuten voor tijd zelfs 3-4 van, maar verder kwamen de Zwitsers ondanks enkele prima kansen niet, waardoor Nederland met de drie punten aan de haal ging.

Door de uitstekende start liggen de Oranje Leeuwinnen op koers voor plaatsing voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, komende zomer. Nederland speelt zaterdag nog tegen Noorwegen en sluit het OKT volgende week woensdag af met het duel met Zweden. Het land met de meeste punten plaatst zich voor de Spelen.