Oranje Leeuwinnen dankzij Beerensteyn stap dichter bij WK

Dankzij twee treffers van Lineth Beerensteyn hebben de Oranje Vrouwen zich ten koste van Denemarken geplaatst voor de finale van de play-offs om een WK-ticket. Dit keer werd een valse start de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman niet fataal.

Nederland was hard op weg om zich rechtstreeks te plaatsen voor het WK, maar in de laatste groepswedstrijd ging het mis tegen Noorwegen. Na een dramatische start van de wedstrijd stond het in Oslo na zes minuten 2-0. Vivianne Miedema bracht de spanning nog wel terug, maar kon een nederlaag niet meer voorkomen. Nederland moest daardoor naar de play-offs, waarin het vrijdag de heenwedstrijd met 2-0 won van Denemarken.

De return deed denken aan het uitduel met Noorwegen van vorige maand, want opnieuw startten de Oranje Leeuwinnen beroerd aan de wedstrijd. Na een overtreding van Dominique Bloodworth op Pernille Harder kreeg Denemarken al in de vierde minuut een strafschop, die door Nadia Nadim werd benut. Een enorme tegenvaller, maar het antwoord van Nederland liet niet lang op zich wachten.

In de zesde minuut kopte Beerensteyn op aangeven van Desiree van Lunteren de gelijkmaker binnen, waardoor Denemarken ineens nog drie keer moest scoren om de finale van de play-offs te bereiken. Afgelopen vrijdag was Beerensteyn, aanvaller van Bayern München, ook al trefzeker met een kopbal.

Na de 1-1 golfde het spel heen en weer. In het restant van de eerste helft kreeg Nederland de beste kansen. Beerensteyn was dicht bij haar tweede treffer, terwijl een vrije trap van Sherida Spitse tegen de lat belandde. Denemarken was kort na de hervatting dicht bij een treffer toen een hoekschop bijna direct het doel in vloog, terwijl Harder over schoot na een fout in de opbouw van Anouk Dekker. Ook bracht keeper Loes Geurts goed redding op een inzet van Harder.

Nederland was vooral in de tegenaanval gevaarlijk, maar speelde het telkens niet goed uit. Daardoor mocht Denemarken nog lang hopen op een wonder. Dat kwam er uiteindelijk niet, het werd in de extra speeltijd zelfs nog 1-2 via Beerensteyn, waardoor de verliezend finalist op het EK van 2017 volgend jaar ontbreekt op de mondiale eindronde. De Europees kampioen mag nog wel hopen op een tweede deelname aan een WK. Dan moet er in de finale van de play-offs over twee duels worden afgerekend met België of Zwitserland.