Oppermachtige Leeuwinnen zetten met fraaie kopgoals belangrijke stap

De Oranje Vrouwen hebben vrijdagavond en grote stap richting de finale van de WK-playoffs gezet. De ploeg van Sarina Wiegman was in een uitverkocht Rat Verlegh Stadion te sterk voor Denemarken: 2-0. Dinsdag is de return.

De overwinning van Oranje was verdiend. De Europees kampioen was oppermachtig en gaf nauwelijks kansen weg. Dat terwijl Oranje met keeper Sari van Veenendaal en spits Vivanne Miedema twee belangrijke basisspelers miste. Het duo van Arsenal was niet fit genoeg om tegen Denemarken te kunnen starten. Miedema deed als invaller nog wel de laatste twintig minuten mee.

Door de absentie van Miedema in het basisteam begon Lineth Beerensteyn in de punt van de aanval. Zes minuten nadat Jackie Groenen al op de lat had geschoten, opende de spits van Bayern München in de twintigste minuut de score. Op aangeven van Shanice van de Sanden kopte Beerensteyn in de verre hoek raak.

Van de Sanden werkte vijf minuten voor rust zelf de 2-0 tegen de touwen. De voorzet van Kika van Es was perfect en dat gold ook voor de kopbal van Van de Sanden. Oranje zat zo op rozen, maar ontsnapte kort voor de onderbreking aan een tegentreffer, toen de vervanger van Van Veenendaal (Loes Geurts) knap redde bij een onoverzichtelijke situatie na een corner.

De Deense sterspeler Pernille Harder werd goed bewaakt.

Kort in de tweede helft had Beerensteyn haar tweede van de avond moeten maken. De spits treuzelde echter te lang en werd van de bal gezet. Een schot van Lieke Martens werd hierna geblokt en een kopbal van Anouk Dekker miste kracht. Oranje bleef in ieder geval aanvallen en wilde het tweeluik deze vrijdag al beslissen. Invaller Miedema had dat tien minuten voor tijd kunnen doen, maar haar stift was net iets te hoog en belandde op de lat. In de slotfase raakte aan de overkant ook Katrine Veje de lat, waardoor Oranje nog ontsnapte aan een flinke domper.

Nederland en Denemarken staan dinsdag opnieuw tegen elkaar, dan in Viborg. Mocht de ploeg van Wiegman de Denen van zich afhouden, dan wacht in de finale van de WK-playoffs de winnaar van de strijd tussen Zwitserland en België. In de finale, die ook over twee duels wordt gespeeld, staat dan het laatst overgebleven ticket voor het WK in Frankrijk van volgend jaar op het spel.