Oranje Vrouwen veroordeeld tot dubbele play-off voor WK

De Oranje Vrouwen hebben dinsdag verzuimd zich direct te plaatsen voor het WK. De allesbeslissende wedstrijd tegen Noorwegen draaide uit op een 2-1 nederlaag, waardoor de Europees kampioen nog met twee landen moet afrekenen in de play-offs om een ticket voor het toernooi van volgende zomer in Frankrijk te bemachtigen.

Bij een zege of gelijkspel had Oranje de play-offs vermeden. De ploeg van trainer Sarina Wiegman ging voorafgaand aan het laatste kwalificatieduel immers aan kop in de groep. Het enige puntenverlies kwam tot stand tegen Ierland (0-0), terwijl Noorwegen alleen schade opliep tegen Nederland. Afgelopen oktober won Oranje dankzij een late goal van Vivianne Miedema van de directe concurrent (1-0).

De Oranje Vrouwen werden verrast in Oslo. Noorwegen begon sterk en bezorgde Nederland al in de vijfde minuut het eerste tegendoelpunt in de kwalificatiereeks. Bij een corner dook Maren Mjelde op in de rug van Lieke Martens en tikte Ingrid Engen na terugleggen van Mjelde binnen. Een minuut later viel de 2-0 al: Dominique Bloodworth, die voorheen de achternaam Janssen droeg, liet zich aftroeven en Isabell Herlovsen schoot raak via binnenkant paal.

Oranje groeide langzaam in de wedstrijd en stichtte gevaar via Bloodworth en Daniëlle van de Donk. Noorwegen bleef gevaarlijk bij hoekschoppen en was zeer dicht bij een derde goal: keeper Sari van Veenendaal zat mis bij een corner, waarna Lisa-Marie Utland de bal tegen de paal frommelde.

Vivianne Miedema maakt haast na haar aansluitingstreffer.

Na een half uur maakte Oranje de aansluitingstreffer. Na een pass van Anouk Dekker profiteerde Miedema van halfslachtig ingrijpen van Mjelde door keeper Ingrid Hjelmseth te omspelen en de bal in het lege doel te tikken. Kort daarna was Miedema opnieuw dreigend met een hard schot, waarna Martens de rebound verprutste.

Hoewel Nederland weer ontsnapte aan een derde tegentreffer, toen Frida Maanum van afstand op de lat schoot, bleef het initiatief in handen van Oranje. Dat hield het elftal ook na rust vol, maar door het harde en gedisciplineerde spel van de Noren ontstonden er weinig uitgelezen kansen. Martens en Sherida Spitse waren wel gevaarlijk met schoten van afstand.

In de slotfase hield Noorwegen de deur succesvol op slot, waardoor de Scandinaviërs als groepswinnaar verzekerd zijn van deelname aan het WK. Oranje gaat als een van de vier beste runners-up in de kwalificatiereeks naar de halve finales van de play-offs in oktober. Vrijdag is de loting. Als Oranje in een dubbele ontmoeting wint, wacht in de finale van de play-offs een dubbele confrontatie met de winnaar van de andere halve finale voor het laatste WK-ticket.