Oranje-jaar met sterke serie en tal van records ondanks WK-fiasco

Reacties

Het interlandjaar 2017 is verleden tijd. Met een zege op Roemenië sloot Oranje een periode die in het teken stond van de mislukte WK-missie af. Acht feiten over het jaar van het Nederlands elftal.

Oranje-jaar met sterke serie en tal van records ondanks WK-fiasco

• De (interim-)bondscoaches Danny Blind, Fred Grim en Dick Advocaat zetten in het voorbije interlandjaar 37 spelers in. Van hen kreeg Daley Blind de meeste speelminuten, namelijk 889. Jasper Cillessen en Georginio Wijnaldum completeren de topdrie met respectievelijk 720 en 669 minuten.

Bart Ramselaar kwam in 2017 slechts zes minuten in actie in Oranje en sluit daarmee de rij van internationals met speeltijd. Opvallend is dat geen enkele speler in alle elf interlands zijn opwachting maakte. Blind 'topt' deze lijst met tien optredens.

'Onder Advocaat heeft Oranje wel weer leren winnen'

• Met zes doelpunten kroonde Arjen Robben zich tot Oranjes topscorer in 2017. De 33-jarige Groninger, die in oktober zijn interlandloopbaan beëindigde, troeft Memphis Depay, Davy Pröpper en Vincent Janssen af. Zij fabriceerden allen drie treffers.

• Vijf spelers vierden in 2017 hun Oranje-debuut. Matthijs de Ligt en Wesley Hoedt deden dat onder Blind, Nathan Aké met interim-bondscoach Grim aan het roer en Timothy Fosu-Mensah en Donny van de Beek beleefden hun vuurdoop in het tijdperk-Advocaat. Het laatste jaar waarin minder spelers debuteerden was in 2011, namelijk vier.

• Nederland begon het jaar als nummer 22 van de FIFA-ranking. Momenteel staat Oranje twintigste, maar daarbij zijn de resultaten van de voorbije interlandperiode niet meegerekend. Toch is de kans klein dat Nederland terrein wint; daarvoor is de achterstand op de landen die boven ons staan te groot.

'Zo'n dominant Oranje hebben we een tijdje niet gezien'

Oranje speelde in 2017 geen enkele keer gelijk. De laatste keer dat het Nederlands elftal een heel jaar doorkwam zonder ook maar één remise was in 1995 met vijf overwinningen en vier nederlagen.

• 2017 was ook het jaar van de records. Advocaat werd met zijn zeventig jaar de oudste bondscoach ooit van Oranje en bovendien de keuzeheer met de meeste overwinningen. Verder kroonde Wesley Sneijder zich tot recordinternational. De Ligt werd de op drie na jongste international.

Derde Oranje-termijn Advocaat mist bekroning

Alle misère ten spijt boekte Oranje dit kalenderjaar wel acht zeges, veel meer dan in 2015 (vier stuks) en 2016 (vijf). Zelfs in 2013, onder Louis van Gaal, sleepte Nederland 'maar' zeven overwinningen in de wacht.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.