Oranje flikt het weer: Memphis wist laat doelpunt van Wales uit

Het Nederlands elftal heeft de interlandperiode afgesloten met een sensationele overwinning. De ploeg van Louis van Gaal leek door doelpunten van Noa Lang en Cody Gakpo met 2-1 te gaan winnen, incasseerde in de blessuretijd de 2-2 van Gareth Bale en won alsnog door een treffer van Memphis Depay: 3-2. Net als zes dagen geleden wiste Oranje een laat doelpunt van Wales uit en pakte het drie punten. Door de overwinning gaat de ploeg met tien punten aan de leiding in de Nations League-groep.

3 - 2
Wales
Wales

Oranje trad aan met tien nieuwe namen ten opzichte van het duel met Polen. Alleen Frenkie de Jong behield zijn basisplaats; Vincent Janssen en Bruno Martins Indi stonden ook aan de aftrap. Na een wat stroeve start vielen de doelpunten als rijpe appelen in de eerste helft. De eerste treffer kwam in de zeventiende minuut op naam van Noa Lang. Een belangrijke rol was ook weggelegd voor Jordan Teze, die inschoof richting het middenveld en de bal veroverde aan de zijlijn. Hij bediende Janssen, die op zijn beurt Lang aanspeelde. Rond de rand van het strafschopgebied moest Lang afrekenen met verdediger Joe Rodon en Chris Mepham. Daar slaagde hij in, waarna doelman Wayne Hennessey geen antwoord had op zijn harde schot in de rechterhoek.

Lang maakte in zijn vijfde interland zijn eerste treffer. Enkele minuten na het doelpunt mocht Oranje van geluk spreken dat een overtreding van Bruno Martins Indi slechts een gele kaart opleverde. Met de elleboog vooruit ging de verdediger een luchtduel aan met tegenstander Brennan Johnson, die ter aarde stortte. De VAR vond het niet nodig om scheidsrechter Horatiu Fesnic naar de zijlijn te roepen. Niet veel later verdubbelde Gakpo de marge voor Oranje. Janssen won een kopduel op het middenveld en bereikte zijn collega-aanvaller, op wie de spelers van Wales geen grip kregen.

Met enige mazzel liet Gakpo meerdere verdedigers zijn hielen zien, alvorens de bal op beheerste wijze in de rechterhoek te schuiven. Oranje zat op rozen, maar Wales vond al gauw de aansluiting. De bezoekers, met Gareth Bale en Aaron Ramsey aanvankelijk op de bank, sloegen toe na balverlies van Teze op het middenveld. Harry Wilson bezorgde de bal bij Johnson, die de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in de linkerhoek plaatste; Matthijs de Ligt kon het schot niet afstoppen.

Gaandeweg de tweede helft kwam Wales beter in de wedstrijd. De ploeg van bondscoach Robert Page liet zich gelden via een laag schot van Johnson, dat door Jasper Cillessen werd geklemd. Aan de overzijde was een harde inzet van Gakpo een prooi voor Hennessey. Een fraaie boogbal van Teun Koopmeiners stelde Janssen in staat om te scoren, maar de spits kreeg geen controle over de bal. Niet veel later stuitte hij met een poging in de verre hoek op de zwevende Hennessey. Janssen was op zoek naar zijn moment in zijn eerste interland sinds oktober 2017. Hij toonde zich bedrijvig en fungeerde als aanspeelpunt voor Oranje.

Na invalbeurten van Ramsey en Bale bij Wales kwamen aan de zijde van Oranje Steven Bergwijn en Memphis binnen de lijnen. Zij vervingen respectievelijk Lang en Janssen in de voorhoede. Uit kansrijke positie, maar gehinderd door Ben Davies, schoot Bergwijn veertien minuten voor tijd ver naast. Memphis had het vizier evenmin op scherp staan. In de slotminuten werd Wales dreigender en dat resulteerde in de beslissende penalty. Malacia was te laat in een kopduel met Connor Roberts, waarna Bale de strafschop laag in de rechterhoek plaatste. Oranje wist door de overwinning van zes dagen geleden dat een ontsnapping mogelijk was en flikte het inderdaad weer. Memphis bepaalde de eindstand uit de eerste de beste tegenaanval op 3-2.