Opvolger Hyypiä leidt Leverkusen naar voorronde CL

Bayer Leverkusen heeft zich na een nipte thuiszege op Werder Bremen geplaatst voor de voorronde van de Champions League.

Bayer Leverkusen - Werder Bremen 2-1
Alleen na 29 wedstrijden bezette Bayer de vijfde plaats, maar de rest van het seizoen was Leverkusen te vinden in de topvier. Onder trainer Sami Hyypiä was het zelfs lang tweede, maar een enorme dip luidde het afscheid van de voormalige Willem II-verdediger in en Sascha Lewandowski moest een einde maken aan de terugval. En dat lukte, want de vorige vier wedstrijden leverden tien punten op en daardoor was een thuiszege op Werder Bremen voldoende om op de vierde plaats, die rechtgeeft op deelname aan de voorronde van de Champions League, te eindigen.

De opdracht was dus simpel, maar de start van Leverkusen was niet goed. Halverwege de eerste helft kwamen de bezoekers op voorsprong via Theodor Gebre Selassie. Maar het antwoord van de thuisclub liet niet lang op zich wachten, aangezien Ömer Toprak in de 33ste minuut de gelijkmaker binnenkopte. Acht minuten na rust was het weer raak voor Leverkusen. Een kopbal van belandde op de lat, waarna Heung-Min Son van dichtbij alsnog voor de nieuwe voorsprong zorgde.

De thuisclub hinkte daarna duidelijk op twee gedachten: op zoek gaan naar een grotere voorsprong of consolideren? Na ruim een uur kwam Eljero Elia als invaller binnen de lijnen bij Werder, maar de vleugelaanvaller kon niets meer aan de stand veranderen. Het bleef 2-1, waardoor Bayer Leverkusen zich als nummer vier van de Bundesliga voor de Champions League-voorronde plaatst. Werder Bremen eindigt als twaalfde.

VfL Wolfsburg - Borussia Mönchengladbach 3-1
Ook VfL Wolfsburg en Borussia Mönchengladbach streden nog om de felbegeerde vierde plaats, maar waren afhankelijk van Bayer. Wolfsburg hoopte op puntenverlies van Leverkusen, terwijl voor Gladbach alleen een nederlaag van Lewandowski's ploeg goed zou uitkomen. Beide clubs zouden zelf moeten winnen en Wolfsburg begon het beste aan die opdracht, want na een half uur zorgde Kevin De Bruyne voor 1-0. In de 64ste minuut zorgde Christoph Kramer voor de gelijkmaker, maar vier minuten later stelde de thuisclub weer orde op zaken.

Ivan Perisic kopte Wolfsburg opnieuw op voorsprong, waarna Robin Knoche in de 81ste minuut voor het slotakkoord zorgde. Ook hij was met het hoofd trefzeker en bepaalde de eindstand op 3-1. Maar aangezien Leverkusen zelf won, eindigt VfL Wolfsburg op de vijfde plaats. Borussia Mönchengladbach besluit het seizoen als zesde. Beide clubs spelen daardoor komend seizoen in de Europa League.