Opvallend: KNVB lobbyt voor oefenwedstrijden in augustus

Reacties

Premier Mark Rutte vertelde woensdagavond dat er per 1 september weer binnen en buiten zou mogen worden gesport. Dat betekent ook dat de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie nog even moeten wachten. Achter de schermen is echter een lobby gaande om in augustus weer een bal te laten rollen.

Opvallend: KNVB lobbyt voor oefenwedstrijden in augustus
© Pro Shots

De KNVB was donderdag naar eigen zeggen 'totaal verrast' door uitspraken van minister Hugo de Jonge over het feit dat grote evenementen pas weer plaats kunnen vinden als er een vaccin gevonden is voor het coronavirus. Deze verrassing was niet enkel gestoeld op het feit dat niet voetballen met publiek een ongelofelijke tik is voor de complete voetbalbranche, maar ook omdat de KNVB achter de schermen intensief contact zegt te hebben met de overheid. Zo is er een sterke lobby gaande om in augustus oefenwedstrijden te kunnen spelen.

In een document dat de KNVB op 24 april na de befaamde vergadering over het stopzetten van de competitie rondstuurde, schrijft de voetbalbond al dat er wordt toegewerkt naar 1 september waarbij het kijkt naar de mogelijkheid om in juli/augustus op te trainen en oefenwedstrijden te spelen. Inmiddels heeft de KNVB in twee calls met de Eredivisie-clubs laten weten dat oefenwedstrijden in augustus een serieuze optie zijn.

Nadat directeur Eric Gudde vorige week de clubs al bijpraatte over de situatie, werd alles deze week in een call nog eens bevestigd door Jan Bluyssen, manager competitiezaken. Met leden van de zogenaamde regiegroep wordt gekeken hoe oefenwedstrijden zonder publiek georganiseerd moeten worden en of vergunningen anders geregeld moeten worden. Er geldt immers nog een verbod op evenementen met een vergunnings- en meldplicht. De voetbalbond wil daarin 'eenduidig optrekken' om zo te voorkomen dat plaatselijke burgemeesters dwars gaan liggen.

Achter de schermen wordt zelfs al nagedacht over toernooien achter gesloten deuren, die uitgezonden zouden kunnen worden door FOX Sports. Het betaalkanaal loopt door het vroegtijdig beëindigen van de competitie miljoenen euro's mis.

De voetbalbond houdt er bovendien nog altijd serieus rekening mee dat er in augustus voorronden Europees voetbal gespeeld zullen moeten worden. De regiegroep benadert deze duels op een soortgelijke wijze als de oefenwedstrijden. Dat zou betekenen dat Europese wedstrijden voor 1 september, als het aan de voetbalbond ligt, gewoon doorgang kunnen vinden.

© Pro Shots

FC Utrecht

Als het mogelijk is om in augustus oefenwedstrijden te organiseren, dan kan de competitie vrij kort na 1 september van start gaan. Dat zou gunstig zijn met het oog op het EK voetbal van 2021.

Tegelijkertijd roept het nog maar eens de vraag op of de KNVB niet te snel heeft gehandeld door zowel de beide competities als de bekerfinale al op 24 april te beëindigen. Want als je in de maand augustus serieuze oefenwedstrijden kunt spelen, was het dan niet mogelijk het seizoen net als in Duitsland af te maken? En wat te denken van de bekerfinale?

Het gevolg is dat er in de bestuurskamers alsmaar meer vraagtekens worden geplaatst bij het handelen van de voetbalbond. Althans, bij de clubs die niet vanaf moment één lobbyden om het seizoen definitief te stoppen. De bond zou te veel de oren hebben laten hangen naar topclubs, bestuurders en burgemeesters die zo snel mogelijk de beide competities wilden beëindigen. Als argument werd meermaals aangedragen dat voor 3 augustus de competitie uitgespeeld moest zijn van de UEFA. Navraag bij de Europese voetbalbond leert echter dat dit niet meer dan een streefdatum is en dat andere competities hoogstwaarschijnlijk meer tijd gaan krijgen het seizoen uit te spelen.

Deze streefdatum werd eerder genoemd, om zo bijtijds aan de voorrondes van de diverse Europese competities te kunnen beginnen. Er wordt nu echter serieus rekening mee gehouden dat de start van deze competities op zal schuiven.

Mocht de KNVB het voor elkaar krijgen om in augustus daadwerkelijk serieuze oefenwedstrijden dan wel Europese kwalificatiewedstrijden te organiseren, dan zal vooral de kritiek van Utrecht-zijde toenemen. De bekerfinalist loopt door de beslissing van de KNVB miljoenen euro's mis en liet eerder al weten stappen te zullen ondernemen. De UEFA heeft al aangegeven bereid te zijn te luisteren naar het verhaal van De Domstedelingen. De club zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

Bekijk hier al onze video's
Meer FC Utrecht
Meer over FC Utrecht
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.