Opluchting bij Excelsior, Groningse zorgen stapelen zich op

De opluchting bij Excelsior was na de 2-0 zege op FC Groningen groot. Trainer Mitchell van der Gaag zag tevreden hoe zijn ploeg met succes had gevochten voor de langverwachte zege. De bezoekers leden op hun beurt echter een gevoelige nederlaag, wat tot grote frustraties leidde in het Groningse kamp.

'Als je vijf keer op rij verliest en je speelt thuis, dan staat de druk erop', sprak Van der Gaag tegenover FOX Sports. 'Dat merkte je wel, zeker in de eerste helft hadden we moeite met het spel van FC Groningen. We liepen heel veel, maar kwamen nooit echt in de duels en konden de bal niet winnen. We kwamen gelukkig op voorsprong, met wat kunst- en vliegwerk kwamen we in de eerste helft een paar keer goed weg.'

Na rust ging Excelsior nog wat verdedigender spelen, maar toch had Van der Gaag vertrouwen. 'We moesten nóg meer terug, maar toch zat ik wat rustiger op de bank dan in de eerste helft. Het was niet mooi, maar we hebben zowel aanvallend als verdedigend hard gewerkt. We hebben de punten echt binnengesleept, daar waren we aan toe. Dan komen er ook wat andere dingen bij kijken dan alleen maar mooi voetballen en goed meedoen, om vervolgens aan het einde te zeggen dat het 'm helaas weer niet geworden is.'

FC Groningen-onwaardig
Bij de Groningers waren de druiven zuur. Zo schrok trainer Ernest Faber van het verschil tussen zondag en woensdag, toen zijn ploeg in extremis nog een knap punt afsnoepte van koploper PSV (3-3). 'We hadden vandaag veel meedogenlozer en harder voor de tegenstander moeten zijn. Dan kun je wel 65 procent balbezit hebben, maar het draait in voetbal om het niet hebben van medelijden. Dat was vandaag schijnbaar te moeilijk.' En dus viel zijn ploeg weer ver terug. 'Ik dacht dat het goed zat. PSV-thuis moest een goede basis zijn voor deze wedstrijd, maar zoiets volhouden is moeilijker dan het eenmalig of tweemalig laten zien.'

Ook aanvoerder Sergio Padt en spits Lars Veldwijk maken zich zorgen. 'Bij die 1-0 spraken we een lijn af', aldus Padt over de goal van Milan Massop, een kopbal uit een vrije trap waarbij de verdediger opvallend vrij stond. 'We spreken dan een lijn af en één iemand moet bepalen wanneer we stappen. Maar er was totaal geen lijn, het leek helemaal nergens op. Hoe we vervolgens de tweede helft aangaan en daarin niks meer creëren, dat baart me wel zorgen.' Veldwijk was het met zijn doelman eens. 'Ja, logisch. Waar we nu staan en wat we vandaag hebben laten zien, dat is FC Groningen-onwaardig. Dan denk je aan een goede serie bezig te zijn... Maar als je hier zó verliest, moet je je zorgen gaan maken.'